ATSO’da Ocak ayı meclis toplantısı gerçekleşti. Bu toplantıda konuşan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl 36 adet lobi faaliyeti gerçekleştirdik”
2024 yılı kesin bütçemizi, faaliyet raporumuzu onayladınız. Hepinize teşekkür ederim. Elbirliğiyle Afyonumuz için çalışıyoruz. Bu yılda Odamız ve ilimiz için çok önemli gelişmelere hep birlikte şahit olduk. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Lobi çalışmalarımız kapsamında geçtiğimiz yıl 36 adet lobi faaliyeti gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımızın olumlu ve ivedi şekilde sonuçlanması için ilgili kişilere bizzat iletiyor ve takip ediyoruz. Bu kapsamda;
Afyonkarahisar Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı Başkanlığında düzenlenen Merkez 2. OSB ve Sağlık Endüstri Bölgesi çalışmalarında bizzat yer aldım.
Ardından Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekillerimiz Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Hasan Arslan ve Mehmet Taytak ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Kacır’ı ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel’i ziyaret ettik ve Merkez 2. OSB’de yürütülen çalışmaları değerlendirip, bölge ile ilgili taleplerimizi kendilerine ilettik.
“Mermer fuarımız TOBB fuar takviminde de ilan edildi”
5,10 ve 27. Meslek Komite üyelerimizle birlikte, Odamızın girişimleriyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen Mermer Sektörü İstişare Toplantısı’na katıldık. Toplantıda, doğal taş sektörünün karşılaştığı mevzuatsal sorunlar ve bu alandaki sıkıntıları gündeme getirdik ve çözüm önerilerimizi sunduk. Aynı zamanda sektörle ilgili çok önemli bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak isterim. Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı Danışma Kurulunun ilk toplantısını Odamızda gerçekleştirdik.
Toplantıda 18-21 Haziran 2025 tarihlerinde Afyonkarahisar Uluslararası Fuar, Kongre ve Gösteri Alanında düzenleyeceğimiz Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı’nın organize edilmesi kararını aldık ve buna yönelik çalışmalara hızla başladık. Fuarımız, TOBB fuar takviminde de ilan edildi.
“Tavukçuluk sektörü zor dönemden geçiyor”
Tavukçuluk sektöründe hepinizin de bildiği gibi zor bir dönemden geçiyoruz. Konuyla ilgili Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekilimiz Ali Özkaya ile birlikte Meclis Başkanımız, Yönetim Kurulu Üyemiz Mehmet Kumartaşlı, Meclis Üyemiz Alparslan Üstün ve sektör temsilcileri Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'yı ziyaret ettiler.
Sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini Bakanımıza ilettiler ve devletimiz de konu ile ilgili zararı olan firmalarımıza desteklerini verdi. Bu süreçte sektörümüze desteklerini esirgemeyen Milletvekilimiz Sayın Ali Özkaya’ya teşekkürlerimizi buradan iletmek istiyorum.
“Faizin düşmesi piyasalardaki iyileşme sinyallerine işaret”
Kısaca faaliyetlerimizden bahsettikten sonra, sizlerle ekonomik görünümümüze dair bazı önemli verileri paylaşmak istiyorum.
Risk primi olan CDS ülkemiz için 2024 yılını 260 baz puan civarına düşerek kapattı. Bu yeni yatırımları ülkemizde görebilme imkanı ve piyasalardaki iyileşme sinyallerine işaret. Bu doğrultuda CDS priminin daha da düşmesi, sermaye maliyetlerini azaltmak adına kritik önem taşımakta ve bu da doğrudan yabancı yatırımcı çekme konusunda önem arz etmekte.
Bu yıl boyunca, ekonomideki dengelenme, azalan cari açık ve Türk Lirası'ndaki istikrar nedeniyle önemli iyileşmeler kaydedildi.
“Döviz kurunun enflasyonun altında olması ihracatçılarımız için sorun”
Tabi burada bir parantez açmak lazım. TL değer kazansa da döviz kurunun enflasyonun altında olması ihracatçılarımız için sorun teşkil etmekte. Bu süreçte ihracatçılarımız yeni teşvik paketleriyle desteklenmelidir. Afyonkarahisar’ın 2024 yılı direkt ihracatı 341.164.140 dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçtiğimiz yıla göre yüzde 0,2'lik bir düşüşü ifade etse de ihracat yapılan ülke sayısındaki artışla dikkat çekiyor: 2023 yılında 133 ülkeye ihracat yapılırken, 2024 yılında bu sayı 142 ülkeye yükseldi. Ayrıca, Afyon’un madencilik ürünleri ihracatı yüzde 7 artışla 228.371.820 dolara ulaştı. ABD'ye yapılan ihracatımız, yüzde 15,6 artışla 73.454.350 dolara yükselirken, Çin'e yapılan ihracat ise yüzde 19,6 artışla 42.686.110 dolara ulaştı. Ama Her ne kadar ihracatımız düşmüş gibi görünse de, ihraç kayıtlı dahil ihracat rakamımız %15,54 artışla 613.867 milyon dolardan 709.273 milyon dolara yükseldi.
“Enflasyonun yüzde 44,38'e gerilemesi olumlu gelişme”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, dezenflasyonla birlikte beklentilerdeki iyileşme devam ediyor ve 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi 15 aydır düşüş göstermekte. 2025 yılı sonunda enflasyonun 17 puan daha gerileyerek yüzde 27,1 olması beklenmekte.
Enflasyonla mücadeleyi talep yönlü politikalarımızın yanı sıra gıda, konut ve enerji gibi alanlarda atacakları adımlarla da devletimizin bizlerden desteklerini esirgemeyeceğinden şüphemiz yok.
Ülkemizin yıllık enflasyon oranı, devletimizin uyguladığı politikaların da bir sonucu olarak 2023 yılında 64,77 olurken bu yıl 44,38'e geriledi. Bu olumlu gelişme, enflasyonla mücadelede atılan adımların etkisini göstermekte olup, fiyat istikrarını sağlama yolunda önemli bir işaret olarak değerlendirilebilir. Ancak, bu kazanımların sürdürülebilir olması için üreticiler reformlara ve üretim maliyetlerini düşürecek yapısal adımlara devam edilmesi kritik önem taşımakta.
Dezenflasyonla birlikte 2025 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitenin ivme kazanması da beklenmekte.
Bugün, Para Politikası Kurulu, politika faiz oranını yüzde 47,5’ten yüzde 45’e düşürme kararı aldı. Bu karar, enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla alınmış önemli bir adımı temsil ediyor. Aralık ayında enflasyondaki gerileme umut verici olmakla birlikte, hizmet sektöründeki fiyatların geçmiş enflasyona endeksli kalması ve mal enflasyonunun görece düşük seyretmesi gibi unsurlar, iş dünyamızın fiyat belirlemesi ve maliyet planlaması yapması açısından önem arz ettiği söyleniyor.
KOBİ’lerin uygun finansmana erişimi sağlanmalı
Türk lirasının reel değerlenmesi ve yurt içi talebin dengelenmesi, ekonomide olumlu bir ivme yaratırken, maliye politikaları ile para politikaları arasındaki eşgüdümün bu süreci daha da güçlendireceğine inanıyoruz. Ancak kredi ve mevduat piyasalarındaki beklenmedik gelişmeler karşısında alınacak olası ek tedbirlerin, iş dünyasının finansmana erişim süreçlerini etkileyebileceğini de göz önünde bulundurmalıyız. Bilhassa burada önemle vurgulamamız gereken nokta şu. KOBİ’lerin uygun finansmana erişimi için gerekli çalışmaların yapılması önem arz etmekte. 2024 yılını sizlerle birlikte başarılı bir şekilde kapattık. Elbette bu bizim için yeterli değil. 2025 yılının ilimiz, ülkemiz ve Odamız için bereketli ve hayırlı olmasını temenni ederek, beni dikkatle dinlediğiniz için teşekkür ederim. Sözlerime son verirken sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.