Basın açıklamasında İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hamza Çömez ve İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız’da hazır bulundu.

Afyonkarahisar, Asayiş ve Huzuru En İyi Olduğu İllerden

Emniyet ve asayiş toplumun olmazsa olmaz ihtiyaçlarından birisi olduğunu söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz, Emniyet ve asayişin toplumları var eden, hatta devlet kavramını var eden anlayışla vatandaşların emniyetinin, güveninin sağlanması olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda Afyonkarahisar’da çok önemli başarılara imza atıldığını kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Ülke genelinde ilimiz asayiş ve huzurun en iyi olduğu illerden birisidir. Bu sonuçta emeği geçen Jandarmamıza, Emniyetimize, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ilgili görevlilerine teşekkür ediyorum. İlimizde bu hizmeti yaparken Jandarma ve Emniyet ekiplerimiz normal kadrolara göre eksik kadroyla bu hizmetleri yürütüyorlar. Bir önceki yıla hem Jandarma hem de Emniyetimizin kadrolarına belirli bir oranda artış oldu. İnşallah bu artışlarla birlikte asayişimizi daha sağlıklı hale getiririz” dedi.

2019 Yılında 22 Bin 368 Olay Yaşandı

Asayiş olaylarında genel tabloyu basın mensuplarıyla paylaşan Vali Mustafa Tutulmaz: “Genel olarak tüm rakamlarda iyiye doğru bir gidişi görüyoruz. Bazı rakamlar artışla amacımızı ulaştığımızı gösterirken bazı rakamlarda azalışla maçımıza ulaştığımızın göstergesi. Personel sayısı ve araç sayısında artış söz konusu. Toplam olay ve toplam asayiş sayısında az bir miktarda artış var. 2018 yılında toplamda 21 bin 695 olay yaşanırken, 2019 yılında 22 bin 368 olay yaşanmıştır. Asayiş olaylarında ise 2018 yılında 19 bin 809 olay yaşanırken, 2019 yılında bu rakam 20 bin 254 olmuştur. Terör olaylarına baktığımızda yüzde 40’lık bir azalış söz konusu.  Trafik olaylarında yine yüzde 4’lük azalış var. Yıl boyunca yapılan başarılı operasyonları basınla paylaştık. 2019 yılında 188 basın açıklaması ile basını bilgilendirdik” diye konuştu.

Hırsızlık Olaylarında Önemli Oranda Düşüş Var

Asayiş olaylarına ilişkin ayrıntılı bilgiler aktaran Vali Mustafa Tutulmaz: “Kişilere karşı işlenen tehdit, hakaret, taciz gibi olaylarda yüzde 4’lük bir artış var. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda toplamda yüzde 9 bir azalış var. Millete karşı işlenen suçlarda yüzde 10 azalış, kabahatlerde yüzde 4 artış, aydınlatılan olaylarda yüzde 5’lik artış, faili meçhullerde yüzde 16’lık azalış, kasten öldürme olayları toplamda 21 iken 29 olmuş, cinsel taciz ve taciz olaylarında yüzde 14’lük bir artış var. Hayvan hırsızlığında yüzde 52 azalış, evden hırsızlık olaylarında yüzde 20, iş yerinden hırsızlık olaylarında yüzde 8’lik azalış var. Haberleşme ve enerji nakil kablosu çalınması olaylarında yüzde 58’lik azalış mevcut. Otodan hırsızlık olayları yüzde 25 azaldı. Kapkaç yağma olayları yüzde 8, yankesicilik olaylarında yüzde 60 azalma söz konusu” ifadelerini kullandı.

Silah ve Kesici Aletler Ele Geçirildi

Asayiş olaylarında yapılan başarılı operasyonlarda ele geçirilen malzemeler hakkında da bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz şunları söyledi: “Bu yaşanan olaylarda ele geçirilen malzemelere bakıldığında ise tabanca sayısı 282’ye ulaşmış, yüzde 38’lik bir artış var. Av tüfeği 490. 2018’e göre yüzde 23’lük bir azalış var. Kurusıkı tabancada da yüzde 11’lik artış var. Afyonkarahisar’da bıçak ve diğer kesici alet taşımada bir alışkanlık var. Son 2 yılda yapılan çalışmalar ile bu oran azaltıldı. Yüzde 49’luk bir azalış var.”

Kaçakçılık Olaylarında da Önemli Bir Başarı Var

Kaçakçılık olaylarında da önemli başarılar elde edildiğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Uyuşturucu ve uyarıcı madde kaçakçılığı ile yasa dışı ekim olaylarında yüzde 7’lik yakalama artışı, organize suçlarda yakalama oranında yüzde 17’lik artış, silah ve mühimmat kaçakçılığında yakalama olaylarında yüzde 75 artış, petrol piyasası kanuna muhalefetten yakalama olaylarında başarı oranında yüzde 28’lik bir artış var. Akaryakıt kaçakçılığı, tabanca, av tüfeği yakalama olaylarında önemli başarılar elde edildi” dedi.

Yol Aramalarında Daha Çok Skunk Ele Geçirildi

Elde edilen uyuşturucu madde miktarları hakkında bilgi veren Vali Tutulmaz: “Bilhassa esrarda ele geçirilen artış oranı yüzde 595. Uyuşturucu ile ilgili bu oranların büyük çoğunluğu yol üzerinde geçen araçlarda yapılan incelemeler ve kaçak ekimlerle ilgili tespit edilen miktarlardır. Ecstasy ele geçirilmesi olaylarında yüzde 30’luk artış, sentetik ecza yakalanmasında yüzde 95’lik azalış var. Tarihi eser kaçakçılığında yüzde 28 artış, izinsiz haşhaş ekimlerinin yakalanması olaylarında yüzde 69’luk artış, skunk uyuşturucu maddesini yol üzeri aramalarda bu yıl çok fazla yakaladık. Bu yakalama olaylarında yüzde 2426’lık bir artış var. Eroin yakalanmasında da yüzde 154’lük artış söz konusu” şeklinde konuştu.  

Uyuşturucu İle Karalı Mücadelemiz Sürecek

Uyuşturucu ile mücadelenin süreceğini kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz şunları söyledi: “Uyuşturucu ile mücadelede kararlı bir duruş sergiliyoruz. Bu rakamlarda ilimizi doğrudan etkileyen operasyonlar ve yol üzerinden geçerken yapılan operasyonlara ilişkin bilgiler mevcut. Doğrudan etkileyen operasyonlar özellikle sokak satıcılarına yönelik olanlar. Bugüne kadar Jandarma ve Emniyetimiz Sokak satıcılarına yönelik başarılı çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalardan elde ettiğimiz sonuçlar başarılı bir yol aldığımızı gösteriyor. 2020 yılında da kararlı tavrımız devam edecek.”

Çalışmalarımızla Trafiği İl Gündeminde Çıkaracağız

Trafikteki verileri de paylaşan Vali Tutulmaz: “2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edildi. Bu doğrultuda ilimizde trafik kazalarının azaltılması, trafik bilincinin oluşması, yaya öncelikli bir toplum oluşturulması yönünde başarılı çalışmalar yaptık. Bu başarılı çalışmaların karşılığını görüyoruz. Önemli başarılar elde ettik ama daha alacak yolumuz var. Yapacağımız çalışmalar ile ilimiz gündeminden trafiği çıkaracağız. 2019 yılı rakamlarına bakıldığında, ölümlü kaza sayısı Jandarma bölgesinde 18 iken, 11’e düşmüş, yüzde 39’luk bir azalma var. Emniyet bölgesinde 26’iken, 19’a düşmüş, yüzde 27’lik bir azalış var. Toplamda ise 44 olan rakam, 30’a düşmüş, yüzde 32’lik bir azalma söz konusu” dedi.

İddiamız Afyonkarahisar’ın En Huzurlu İllerden Birisi Olması

Kazalar sonrası yaralanma ve ölüm oranları hakkında da bilgi veren Vali Tutulmaz şu bilgileri paylaştı: “Yaralamalı kaza sayısında ise Jandarma ve Emniyet bölgesinde toplamda yüzde 6’lık bir azalış var. Ölü sayısı ise 2018 yılında 83 iken 2019 yılında 41’e düşmüş. Yüzde 35’lik azalış mevcut. Yaralı sayısında da toplamda yüzde 8’lik bir azalış var. Kontrol edilen araç sayısında yüzde 46’lık, ceza uygulanan araç sayısında yüzde 39’luk, trafikten men edilen araç sayısında yüzde 22’lik artış, alkolden işlem yapılan sürücü sayısı 2018’de 958 iken, 2019’da 1398 olmuş. Burada da yüzde 46!lık artış var. Sürücü belgesi alınan sürücü sayısında toplamda yüzde 25 azalış var.  2020 yılında da çalışma ve gayretlerimiz devam edecek. İddiamız Afyonkarahisar’ın en huzurlu illerden birisi olması. Her alanda çaba gösteriyoruz. Son 2 yılda eğlence ve düğünlerde silah sıkılmasının azalması gibi olumsuz olan her durumda çalışmalarımız devam edecek. “

 Vali Mustafa Tutulmaz açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.