Karneler alındı ve yarı yıl tatili başladı.Karne hem bir dönemin bitişini, hem o dönemin başarısını hem de tatilin başlangıcını simgeler.Çocukların dönem içinde gösterdikleri başarı ve çabaları gelen karneye yansır.Ailelere göre çocukların karne ve ders notları her zaman çalışmanın ve zekanın göstergesidir.
Ebeveynlerin beklentisi çocukların güzel bir karne getirmeleridir. Karne sonuçları beklenildiği gibi veya beklentinin çok altında gelmiş olabilir.Çocukların notları iyi de olabilir kötü de. İlk verilen tepkinin onların sevildiği yönde olmasında fayda vardır.Notları kötü olduğu için çocukların yargılanması cezalandırılması notları iyi olan kişilerle karşılaştırılması yanlış davranışlardır.Burada önemli nokta karne sonuçlarına nasıl bir anlam yüklediğiniz ve onu değerlendirme biçiminizdir.

Her anne baba çocuklarının başarısının ve zeka kapasitesinin yüksek olmasını ister.
Peki o zaman bir bakalım zeka geni anneden mi geliyor yoksa babadan mı?
Çocuğa zeka geninin anne ya da babadan geçip geçmediği en çok merak edilen ve tartışılan konulardan biri olmuştur.
Yapılan birçok araştırma, genlerin zeka gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur ve zeka geninin anne ve babadan değil sadece anneden geçtiği ortaya çıkmıştır.
Zeka genlerinin şifreleri sadece X kromozonunda bulunurken Y kromozonunda ise zeka genlerinin izine rastlanmıyor.
Cinsiyeti belirleyen kromozonlar anneden daima X olarak geliyor, babadan gelen kromozonlar ise X veya Y olarak değişiklik arz ediyor. Babanın X kromozonu ile annenin X kromozonu doğacak olan çocuğun cinsiyetini kız olarak belirlerken babadan gelen Y kromozonu ile anneden gelen X kromozonu doğacak olan çocuğun cinsiyetini erkek olarak belirliyor.İşte bu duruma göre bir baba hiçbir zaman oğluna zeka genlerini aktaramıyor. Bir erkek zekiyse bunu annesine borçlu.Babalar kendi zeka genlerini kızlarına en çok yüzde elli oranla aktarabiliyorlar.Oysa anne hem kızına hem oğluna zeka genlerini aktarabiliyor. Böylece erkekler zeka bakımından anasının oğlu, kızlar zeka bakımından hem anasının hem babasının kızı olmuş oluyor.

Bununlada bitmiyor fiziksel ve duygusal bağlar ve anne ile bebek arasındaki güçlü ilişki çocuğun zekasını etkileyen diğer önemli faktörler.Annenin çocuk üzerindeki ilk etkileri hamilelik sürecinde başlayıp, bir hayli önem arz ediyor ve çocukların zeka gelişimi anne karnında da devam ediyor.Çocuğun yaşamı boyunca kullanacağı zekanın temelinde de annenin hamilelik süresince sağlıklı ve iyi bir şekilde beslenmesi yatıyor.Ayrıca doğum sonrası çocuğu anne sütüyle beslemek de bebeğin zeka gelişimini üst seviyeye çıkarmaya yardımcı oluyor.Çocuğun zeka gelişimi için en önemli dönemler okul öncesi yılları olduğu için burda da iş yine anneye düşüyor.Çocuğu tüm hayatı boyunca etkileyecek beceriler,sosyal özellikler ve kişilik gelişiminin temeli de çocukların zihinsel gelişiminin tamamlandığı 5 yaşına kadar devam ediyor ve bu yaşlarda şekilleniyor.

Yaşamın ilk yıllarında özbakım ve beslenme ihtiyaçları bir annenin olağanüstü çabaları ile karşılandığı için çocuğun doğal olarak anneyle zekayla yakından ilişkili olduğu kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Öte yandan babaların da bu konuda anneler gibi büyük bir rol oynaması için engel yok.
Araştırmalar babadan geçen genlerle belirlenen duygusallık içgüdüsellik gibi diğer özelliklerin de zekayı ortaya çıkarmada yardımcı olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla babaların üzülmesine gerek yok.

Ve zekanın en büyük belirleyicisi anne olduğu için diyeceğim o ki, eğer zeki bir çocuksanız, okulda başarılıysanız, dersleriniz notlarınız iyiyse,çabuk öğrenen biriyseniz,iyi bir üniversiteyi kazandıysanız ve özellikle zekasıyla gurur duyan bir erkekseniz bunun için annenize bir teşekkür borcunuz var..