Şehit kanlarıyla yoğrulmuş Afyonkarahisar’ın İstiklal Harbinde, istiklalimizin ve istikbalimizin kazanıldığı topraklar olarak tarihe geçtiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu Zafer Müzesi özelinde tarihi eserlerin ihyası için yürütülen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu: 

DEPREME KARŞI DAYANIKLI OLACAK

“Zafer müzesinde süren onarım projesi çerçevesinde öncelikli hedefimiz bu yapıyı depreme karşı dayanıklı hale getirmek, ardından da restore ederek daha görkemli bir şekilde hizmete sunmaktır.
Burası çeşitli maksatlarla kullanılmış bir yerdir. Özellikle yeniden restore edilmesi gerektiği tarafıma iletildiği zaman burada tarihi esere hasar verme ihtimali olan birtakım eklentiler olduğunu tespit etmiştik.
Bu incelemeler sonrasında depreme dayanıklı aslına uygun bir yapı inşa edilmesi için talimat verdim. Neticede burası Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’ne göre ihale edilmiştir. Burası bir tarihi eserdir ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve koruma kurullarının denetimi altındadır. Bu restorasyon çalışmaları titizlikle yapılmak durumundadır. Tarihi eserlerin ihya çalışmalarının kontrol ve denetim altında titizlikle yapılması elzemdir. 

ÇOK İYİ BİR MÜZE OLACAK

Biz burayı Afyonkarahisarımız’a çok iyi bir şekilde yeniden müze olarak sunmak istiyoruz. Yapılan depreme karşı güçlendirme ihalesi neticesinde bu tarihi binayı ilimizin ve ülkemizin en önemli müzelerinden biri haline getireceğiz. Neticede bu yıl içinde bu çalışmaların tamamlanması planlanmaktadır. Büyük Taarruz Karargahı ve Zafer müzemiz muhteşem bir şekilde Afyonkarahisarımızın ve ülkemizin hizmetine sunulacaktır. 

2023’DE İÇ MEKAN DÜZENLEMESİ YAPILACAK

Restorasyon işinin bitmesinin ardından 2023 yılı içerisinde ise iç mekan düzenlemesi yapılacak ve Zafer Müzesi orijinal hali olan Cumhuriyet Öncesi mimari yapısına kavuşacaktır. Ayrıca iç mekan düzenlemesi ile o dönemde kullanılan materyallerle Zafer Müzesi zenginleştirilerek, istiklal harbi zamanında yaşananlara ışık tutan bir müze haline gelecektir.

ŞEHİTLİKLERİMİZİ İHYA ETTİK

Ayrıca Afyonkarahisar Belediyemiz tarafından çok güzel bir “Zafer Meydanı” hayata geçirilmiştir. Valilik ise tarihi eski Belediye Binasının çok güzel bir şekilde ihya edilmesiyle bu binaya taşınmıştır.
Zafer Meydanının ortasında güzel bir Zafer Müzesini Afyonkarahisar’a kazandırmış olacağız. Tarihi eserlere önem veren biziz. Şuhut’taki Hacıveliler Konağı harabe olmuştu orayı ve bütün şehitliklerimizi ihya ettik. Bütün zafere giden yolları Kocatepe’yi ihya eden biziz. Bazılarının bu önemli çalışmaları görmezden gelerek konuyu saptırmaya çalışması kabul edilemez bir durumdur.

KARARGAHI RESTORE ETTİK

Ülkemizin istikbalini belirleyen en önemli askeri harekâta ev sahipliği yapan ilimizin bu özelliğinin yanında aynı zamanda sahip olduğu tabii zenginlikleri sebebiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar alanında pek çok çalışma ve yatırıma ev sahipliği yapmaktadır. İstiklal Harbimizin kazanılmasında önemli bir dönüm noktası olan Şuhut ilçemizde bulunan “Büyük Taarruz Karargâhını” restore ederek ve civarını istimlak ederek güzel bir çevre düzenlemesi yaptık ve ziyaretçilerin hizmetine sunduk. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları karargâhı, 24 Ağustos’ta Akşehir’den Şuhut’ta bulunan Hacı Veli’nin konağına taşımışlardır. İlk ateşin yakıldığı ve planların hazırlandığı Büyük Taarruz Karargâhını Bakanlığım döneminde restore ederek ziyarete açtık. Bakanlığım döneminde, milli park içerisindeki bütün şehitlikleri ihya ettik. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Abidesi çevre düzenlemesini gerçekleştirdik. Kocatepe Mevkiine üç boyutlu kabartma harita ve üç boyutlu asker figürü, bilgilendirme levhaları, abideler ve kitabe yapılmıştır. Kocatepe’ye Rölyef yaptırılmış, Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliğine aydınlatması gerçekleştirilmiştir. Milli Park içerisinde; Çiğiltepe, Tınaztepe, Kurtkayası Tepe ve Kara Tepede bulunan siperlerin ihya çalışmaları tamamlanmıştır. Giresunlular Şehitliğinin bulunduğu alan, Milli Park sınırlarına dâhil edilmiştir. Giresunlular Şehitliğine giriş takı, çevre düzenlemesi ve bekçi evi yapılmış, içmesuyu getirilmiştir. 

İSTİKLAL TANITIM MERKEZİNİ İNŞA ETTİK

Ayrıca 26 Ağustos 1922 tarihinde şanlı ordumuzun düşman mevzilerini ele geçirdiği Sinanpaşa Ovasındaki bugün tabiat parkı olan alan adeta çöplük olarak kullanılmakta iken oraya sun’i bir gölet yapılmış, çevre düzenlemesi gerçekleştirilmiş ve 26 Ağustos Tabiat Parkı olarak hizmete sunulmuştur. Ayrıca bu alanda yapılan anket çalışmasında değerli hemşehrilerimizin tercihi ile ‘İstiklal Tanıtım Merkezi’ inşa edilmiştir. Bu merkez, şanlı tarihimizi ve istiklal harbini bir zaman tüneli içinde gelecek nesillere aktaran muhteşem bir merkezdir. 26 Ağustos Tabiat Parkının yol kenarına da yöresel satış binaları yapılmıştır. 

DÜŞMANDAN KURTULUŞ SİMGESİ

Zafer Müzesi, Afyonkarahisar’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun bir simgesi haline gelmiştir. Zafer Müzesi, bundan önce olduğu gibi yine müze olarak kalacak ve yapacağımız tanıtım çalışmalarıyla hem Afyonkarahisarlı hemşehrilerimize hem de ülkemizin dört bir yanından şanlı tarihimizin gelecek nesillere tanıtılması gayesiyle gelen ziyaretçilere hizmet edecektir.”