AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya,  İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yönelik başlatılan inceleme ile alakalı hukuki değerlendirmelerde bulundu.

 “CHP’nin Kanuna Neden Karşı Çıktığı Şimdi Görüldü ” 

Son günlerde gündemi yoğun şekilde meşgul eden İBB’de terör bağlantılı kişilerin çalıştırıldığına yönelik iddiaları değerlendiren Milletvekili Özkaya, “7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu açık ve nettir. Nisan 2021 tarihinden itibaren devlette memur, sözleşmeli personel, işçi her kim olursa olsun arşiv araştırması yapılması zorunludur. Kanunla belirlenen kişiler için ise ilaveten güvenlik soruşturması gerekir” dedi. Kanunun hazırlanmasında bizzat çalıştığını ifade eden Milletvekili Özkaya, şuan yürürlükte olan hükümlerin çok açık olduğunu ifade ederek, “Arşiv araştırmasın da adli sicil kaydı, kolluk tarafından aranıp aranmadığı, kişi hakkında tahdit olup olmadığı,  kesinleşmiş mahkeme kararları, soruşturma ve kovuşturma olup olmadığı hususu, kamu görevinden çıkarılma ve kesinleşmiş memurluktan çıkarılma cezası olup olmadığı gibi hususlar araştırılmaktadır. Kanunun bu maddesine aykırı durumlarda kişinin kamu da istihdamı söz konusu olamaz” dedi. 

“CHP’nin Kanuna Neden Karşı Çıktığı Şimdi Görüldü ” 

Kanunla ilgili Mecliste gerçekleşen görüşmelerde CHP’nin sert muhalefeti ile karşılaştıklarını kaydeden Milletvekili Özkaya, “Biz kanunu meclisten geçirdikten sonra CHP koşa koşa Anayasa Mahkemesine gitmiş, bu kanunun yok hükmünde olduğunu tespit ettirmeye çalışmıştı. Kanun hakkında Anayasa mahkemesi 13.10.2021 tarihli 2021/43 esas ve 2021/74 karar sayısı ile CHP tarafından bu kanunun yok sayılmasına dair müracaatı ret etmiştir. Ve kanun halen yürürlüktedir.  Şimdi anlıyoruz hangi amaç ve gaye ile bunu başvuruyu yaptıklarını” dedi. 

“Terör Bağlantılı Kişilerin İstihdamı Asla Kabul Edilemez ” 

Bugün gelinen noktanın çok tehlikeli bir durum oluşturduğuna dikkat çeken Milletvekili Özkaya, “Eğer bu iddialar doğru ise ülkemiz ve vatandaşlarımız için büyük bir güvenlik problemi ile karşı karşıyayız. Ülkemizin en büyük belediye teşkilatında terör bağlantılı kişilerin istihdamı asla kabul edilemez. Bugün terörle mücadele kanuna muhalefetten, terör örgütü kurmak, yönetmek, terör örgütlerine yardım etmek, propagandasını yapmak gibi suçlardan mahkûm olan kişilerin yoğun şekilde bir kamu kurumunda istihdam edilmesi devlet güvenliği ve kamu düzeninin sağlanması açısından incelemeye ve araştırmaya değer bir konudur. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesine göre “kamu işyerleri yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi veya askerlik hizmetini yaparken yada terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.” İfadesi yer almaktadır. Burada da görüldüğü üzere kanunun amacı, mağdurların ve  ıslahı mümkün olan hükümlülerin, topluma tekrar kazandırılması için istihdamı amaçlanmıştır. Ancak son dönemde devlete karşı saldırılarını artıran PKK, DHKPC, FETÖ gibi devlete ve millete karşı terör suçlularının yoğun bir şekilde istihdamı açıkça kötü niyetler taşımaktadır. Bu durum kamu yönetimi hizmet gereklilikleri ve devletin kamu ilkeleri ile asla bağdaşmaz. Bir vatandaşımızın belirli cezaları almış olması, iş kanununa tabi istihdama asla engel teşkil etmez. Ancak Kamuda bu tarz istihdamlarda sınırlama mevcuttur” dedi.

“İddialar Asılsız İse, Korkmanıza Gerek Yok, Bakanlık Yasal Yetkisini Kullanıyor ” 

Merkezi idarenin Belediyeler üzerinde geniş yetkileri olduğunu, her türlü inceleme ve soruşturma yapma yetkisini Anayasa’dan aldığının altını çizen Milletvekili Özkaya, “Anayasanın 5’inci maddesinde Devletin temel amaç ve görevleri arasında ilk sırada Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini koruması gerektiği belirtilmiştir. Yine Anayasanın 127’nci maddesine göre de merkezi idarenin, mahalli idareler üzerinde toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari vesayet yetkisine sahip olduğu hüküm altına alınmıştır.  Hükümler bu kadar açıkken devlet terör bağlantılı kişilerin kamuya doldurulmasına müsaade mi etsin. Bunları görmez den mi gelsin. Devlet şuanda iddiayı inceleyecektir. Eğer PKK DHKPC, FETÖ bağlantılı kişilerin yoğun bir şekilde istihdamı yok ise, müfettişler incelemesini yapar, raporunu tutar ve gider. Eğer böyle bir durum var ise de devlet gereğini yapar. Bu iş bu kadar büyütülecek, hele hele aksini iddia edenler için gündem yapılacak bir konu değildir. Bu kadar yoğun olarak gündeme taşınması da tüm kamuoyunda ki şüpheleri artırıyor” dedi.