Eber Gölü’ne gelen su kaynakları azaldı. Göl, yağışlarında az olmasından dolayı son yıllarda hiç olmadığı kadar küçülmüş durumda. Gölde rehberlik yapan vatandaşlar yıllardır bu göle gelen su kaynaklarının Çay Barajı’ndan dolayı kuruduğunu dile getiriyordu. Bu noktada iktidar kanadından bir açıklama gelmiyordu. Konuyla ilgili ilk acı itiraf AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’dan geldi. Özkaya, Eber Gölü ile ilgili TBMM’de yaptığı konuşmada, “Çay Barajı'nın yapılmış olması, maalesef göle gelen suyu azalttı” dedi.
“Göle gelen su azaldı”
Özkaya’nın açıklaması şöyle:
“2014 yılında yine Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu Bey bulunduğu o dönemde "ulusal öneme haiz sulak alan" ilan etti; 2018 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız "hassas korunacak alan" olarak burayı ilan etti. Tabii, bu ilanların hepsi yağışların azlığı ve Akarçay'ın başındaki Afyonkarahisar'ın su içeceği barajı olan Akdeğirmen Barajı'nın kurulması...Akdeğirmen Barajı'ndan Afyonkarahisar halkı yıllara göre değişmekle birlikte her yıl en az 15 milyon metreküp su alıyor çünkü insanlarımız içeceği bir başka su alanı yok. Afyonkarahisar kuyulardan su içiyor Balmahmut köyünde ve diğer yerlerde. Yine, Afyonkarahisar'da Çay, Bolvadin ilçeleri ve iki beldemiz ile 12 köyümüzün içme suyunu ve kısmen sulama suyunu karşılayan Çay Barajı'nın yapılmış olması, maalesef göle gelen suyu azaltmakla birlikte -içme suyundan kaynaklı sorunlarla- gölde bir kısım sorunlar çıkarıyor. Biz, 3 milletvekilimizle beraber, cumartesi günü olduğu hâlde o gün Valiliğe gittik ve Sayın Valimiz bütün kamu görevlilerine bir kez daha talimat verdi: "Oraya gelen suyun önünü kesen her şeye mutlaka müdahale edilsin, göle gelen suyun daha fazla gelmesine temin sağlayalım. Buradan su alanlara engel olalım ve bunu ısrarla takip edelim…”
Gazeteci Nail Azbay, Veysel Eroğlu’na sormuştu
Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Gazeteci Nail Azbay’da o dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yönelik soruların yer aldığı bir köşe yazısı kaleme alarak bu iddiaları sormuştu. Nail Azbay şu soruları sormuştu:
-Çay Barajı, Eber Gölü’nü besleyen ana kaynakların önüne mi yapıldı?
-Barajın yapılması için yeterli fizibilite çalışması yapıldı mı?
-O gün işin uzmanları bu proje için ne dedi?
-Bu proje, kanunen yasak olmasına rağmen mecliste özel bir yasa çıkarılarak mı hayata geçirildi?
-Barajın inşası sırasında kaç ağaç kesildi?
-Çay Barajı tarihi bir hata mıydı?
Eroğlu’ndan yanıtsız yanıt gelmişti
Eroğlu, bu sorular üzerine bir basın bülteni yayınlayara bu soruların hiç birisine yanıt vermeyerek şöyle demişti: “Yapmış olduğumuz bu muazzam yatırımlar olmasaydı göl tamamen kurumaya yüz tutacaktı. Gölü elimizden geldiği kadar koruduk”