Afyon Gazeteciler Cemiyeti (AGC) tarafından 24 Temmuz Basın Bayramı etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar Barosu'nun yeni hizmet binasında düzenlenen toplantıda TBMM gündeminde bulunan ve kamuoyunda Dezenformasyon Yasası olarak bilinen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında sohbette bulunuldu.

TURGAY ŞAHİN: TEKNİĞE UYGUN HAZIRLANMAYAN KANUNUN SONU FELAKET…

Sohbet toplantısında AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Özkaya ile Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin yasa tasarısı hakkında görüşlerini dile getirdiler. Toplantıda basın mensuplarınında görüşleri dinlendi. Baro Başkanı Turgay Şahin, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” nin önemsendiğini söyledi. Şahin, “Teknolojinin önemli sonuçlarından biri olan internet diğer kitle iletişim araçlarını geride bıraktığı vurgulanan teklifte önce genel gerekçeler anlatılmış sonra değişiklikler maddeler halinde ve maddelerle birlikte Basın Yasası bir de Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) bazı maddelerinde değişiklikler var. O değişiklikleri aslında tek tek incelemek lazımdır. Ama buna özel bir vakit ayırmak gerekiyor. Buna özel birkaç oturum yapmak gerekir. Kanun hazırlamak için teknik var. Hatta kanun hazırlama tekniğine ilişkin mevzuatta vardır. Eğer tekniğine uygun bir kanun hazırlanmazsa sonuç felaket olabiliyor. İşin içerisinden çıkmak mümkün olmadığı gibi bir dünya problemde ortaya çıkabiliyor. Kanunun hazırlık aşamasında paydaşlarla yeteri kadar görüşmek ve paydaşların da yeterince ilgi göstermeleri önemlidir. Kanun çıkmadan önce Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti yönetiminin, Cemiyet Başkanı Sezer Küçükkurt’un bu anlamda çabaları çok değerlidir” dedi.

ALİ ÖZKAYA: SANSÜR SÖZ KONUSU DEĞİL

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Ali Özkaya, Afyon Gazeteciler Cemiyeti yönetiminin “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” konusunda görüşme talebinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Sosyal medyada yaşanan sıkıntıların toplumun her kesiminde hissedildiğini bunun bir yasal düzenlemeyi şart hale getirdiğini belirten Milletvekili Ali Özkaya, “Ama bazılarının dile getirdiği gibi kısıtlama, sansürleme gibi bir durum söz konusu değildir. Biz ABD’de, Almanya’da dezenformasyona karşı neler yapılıyorsa bizim ülkemizde de yapılsın istiyoruz. Sosyal medya aracılığıyla toplum yanlış yönlendirilmesin istiyoruz” dedi.

“ZOR BİR KONU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Özkaya, “Zor bir konu üzerinde çalışıyoruz. Yalan olan bir şeyin tespitinin yapılması çok mühimdir. Şu anda bir eksiğimiz daha var onun da düzenlemesini yapmamız lazımdır. Erişim yasağını bazı mahkemeler ihtiyati tedbir şeklinde veriyor. Düzenlemeyi değiştirmemiz lazımdır. Bu konuda siz basın mensuplarımızın önerilerini de elbette dikkate alacağız” diye konuştu. Sohbet toplantısı basın mensuplarının görüş ve önerilerini sunması şeklinde devam etti.