Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kılınç'ın öncülüğünde, Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 5 yıl önce manda sütünden dondurma üretimine başlandı.

17 Çeşide Ulaştı

Başlangıçta sade, kakaolu, karamelli, ballı bademli, incirli, muzlu, damla sakızlı, tahin pekmezli ve bal kabaklı dondurma çeşitleri AKÜDO ismiyle kampüste satışa sunuldu. Kısa sürede beğenilen AKÜDO, 2022'de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından üniversite adına tescillendi.

A A 20250608 38218741 38218729 U N I V E R S I T E N I N T E S C I L L I M A R K A S I M A N D A S U T L U D O N D U R M A Y I H E R K E S I N T A T M A S I H E D E F L E N I Y O R

Haşhaşlı, Antep fıstıklı, çilekli, karadutlu, böğürtlenli, yaban mersinli, cevizli ve limonlu olmak üzere 17 çeşide ulaşan AKÜDO markalı manda sütlü dondurmalar, farklı gramajlarda Afyonkarahisar'da 4 farklı noktada satışa sunuluyor.

"Üretim Kapasitemizi 500 Kilograma Çıkardık"

Dr. Öğr. Üyesi Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılıkta önde gelen Afyonkarahisar'ın gıda ürünlerine katma değer sağlamak amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

A A 20250608 38218741 38218731 U N I V E R S I T E N I N T E S C I L L I M A R K A S I M A N D A S U T L U D O N D U R M A Y I H E R K E S I N T A T M A S I H E D E F L E N I Y O R

Besleyici özelliği ve yağ oranı yüksek olan manda sütünü dondurmada değerlendirdiklerini anlatan Kılınç, "Manda sütü, dondurmada kullanımı ve değerlendirilmesi noktasında bizim yürüttüğümüz çalışmalara da oldukça iyi reaksiyon verdi. Üniversitemizin desteğiyle üretim markamızı oluşturduk" dedi.

"Herkesin Tatmasını Hedefliyoruz"

Kılınç, AKÜDO'ya talebin her geçen yıl arttığını belirterek şöyle konuştu:

"Kapasite artırımı için bu yıl yeni ekipman aldık. Önceki yıllarda günlük 50 kilogramlık üretim kapasitemizi 500 kilograma çıkardık. Dondurma üretiminde kalitenin yanı sıra geleneksel tat ve lezzeti kaybetmeme üzerinde duruyoruz. Manda sütü içerisinde katkı maddesi değil mevsiminde üretilen meyveleri kullanıyoruz. Renklendirici ve aroma katmıyoruz. Artık, AKÜDO markamızı Afyonkarahisar'ın dışına taşımak istiyoruz. Bütün Türkiye'de satış noktalarımızın olmasını ve herkesin bu dondurmayı tatmasını hedefliyoruz."

Gazeteci Arif Yağcı Hayatını Kaybetti
Gazeteci Arif Yağcı Hayatını Kaybetti
İçeriği Görüntüle

Dondurma üretiminde aldıkları geri dönüşlerden memnun olduklarına değinen Kılınç, bilgi birikimlerini özel sektörle de paylaştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA