Afyonkarahisar’ın ilk ve tek dijital gazetesi olan Afyon Postası’nın sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleşen canlı yayınların ilk konuğu Afyon Tabip Odası Başkanı Dr. Alev Türe oldu. Dr. Türe Gazeteci Nail Azbay’ın sorularını yanıtladı. Facebook, Twitter ve Youtube üzerinden eş zamanlı gerçekleşen canlı yayında Afyonkarahisar’ın covid-19 pandemisinde ki mücadelesi masaya yatırıldı. 

Dr. Alev Türe özetle canlı yayında şunları söyledi: 

AFYON’DA TÜM YATAKLAR DOLDU, BU İŞİN ŞAKASI YOK!

Biz bugün şu noktadayız. Afyon Devlet Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesi covid-19 hastalarını yatarak tedavi ediyor. Bir çok hastada diğer hastanelerde ayaktan tedavi ediliyor. Benimde görev yaptığım Özel Park Hayat Hastanesi’nde hastalarımızı ayaktan tedavi ediyoruz. Yani yatarak tedaviler Devlet ve üniversite hastanelerinde yapılıyor. Bugün orada iki yoğun bakım görevlisi arkadaşımla görüştüm. Kendileri bana ciddi oranda hastalar için yer aradıklarını söylediler. Yeni yoğun bakım noktaları açmaya çalıştıklarını söylediler. Bizimde desteğimizi istediler. Normal hastaların yönlendirilmesi noktasında. Bu noktada birlikte çalışıyoruz. Yoğun bakım yatakları tamamen dolu. Yer açmaya çalışıyorlar. İlçelerdeki yoğun bakım yatakları da dolu. Yeri geliyor il merkezinden ilçelere yer olmadığı hasta göndermek zorunda kalınıyor. İl dışına gönderemiyoruz. Çünkü oralarda dolu.Bunun şakası yok. Hepimizin anne ve babası var. Ciddi anlamda dikkat etmemiz gerekiyor.

KARANTİNAYI İHLAL EDENLERİN KYK YURTLARINA GÖTÜRÜLMESİ KONUSU

Afyon’da karantinayı ihlal edenlerin KYK yurtlarına alınmasını değerlendiren Türe, şöyle konuştu: “Doğru bir yaklaşım. Bunu ilk uygulayan biz değiliz. Düzce’de de böyle bir uygulama var diye duydum. Siz mesela Corona geçirmişsiniz. Siz Corona olduğunuz günde sokakta dolaşsanız ben sizin ablanız olsam sizi şikayet ederim. Çünkü siz dolaşıyorsunuz o kadar masum insana yayabilirsiniz ki. Bana bunu hastalarım söylüyor. Akrabalarımı ikna edemiyorum diyorlar. Tabi insanların ekonomik kaygılar var. Karantina dediğimiz süre 14 gün. Bu süreyi tatil gibi düşünüp evinize çekileceksiniz. Tabi dediğim gibi ekonomik kaygılardan dolayı dışarı çıkıyorlar. Bu yüzden Sayın Valimizin bu kararını destekliyorum.” 

AFYON’DA CORONA VİRÜSTEN ÖLEN SAĞLIK ÇALIŞANI VAR MI? 

Afyon’da corona dolayısıyla hayatını kaybeden kimse yok. Çok şükür. Ne sağlık çalışanımız nede bir hekimimiz çok şükür bu hastalıktan hayatını kaybetti. Ama biz çok zor şartlarda çalışıyor. Ben eve gidince çocuklarıma sarılamıyorum. Kişisel hijyenimi yapıyorum öyle ailemle buluşuyorum. Pandemi servisinde çalışan arkadaşlarımızın giydiği tulumu giyseniz yarım saat sonra sırılsıklam oluyor.  Oralarda çok mücadele veriliyor. Bu yüzden lütfen maskeleri takalım. Toplu ulaşımda, kapalı alanlarda özellikle dikkat edelim. Bu sıkıntılar yüzünden sağlık çalışanlarımız artık yoruldu. Onlarda dönemsel olarak corona hastası oluyor. Biz  günün birinde corona hastalarına bakacak sağlık çalışanı bulamayacağız. 

MÜMKÜN OLDUĞUNCA İNSANLARA BULAŞMASINI GECİKTİRMELİYİZ

Biz bu hastalığı ne kadar uzun süreye yayarsak, yani insanlara ne kadar geç bulaşmasını sağlarsak o kadar çabuk çözebiliriz. O yüzden mümkün olduğunca bu süreyi uzatalım. 

2021 BAHAR AYINDA AŞI SONUÇLANIR

Benim kanalım 2020 son bahar ve kışı maalesef kötü geçecek. Çok dikkatli olmamız gerekir. 2021 baharı yazı gibi inşallah aşı çalışması sonuçlanır diye düşünüyorum. 

YA AŞI BULUNACAK, YADA BAĞIŞIKLIK ORANI ARTACAK

Bazı hastalıkların aşısı bulunmadı. AİDS gibi Ebola gibi hastalıkların aşısı bulunmadı. Ama ne oldu? Ya bu hastalıklar mutasyona uğradı virüs zayıfladı, yada  bağışıklık dediğimiz toplumun yüzde 60-70’i bu hastalığı geçirecek. Bağışıklık ortamı oluşacak ve sıkıntı kalmayacak. Yani ya aşı bulunmasını yada bağışıklığın yüzde 60-70’in üzerine çıkmasını bekleyeceğiz.