Adını Sadrazam Gedik Ahmet Paşa’dan alan 1473 yılında açılan kütüphane ilk başta Gedik Ahmet Paşa’nın bağışladığı yüzlerce kitapla kurulmuş ardından da bugünkü haline dönüşmüş ve kütüphanede şuanda 82.000 kitap yer alıyor.
Günlük 800 kişi ila 1000 kişiye hizmet veren kütüphanenin içerisinde kişilerin sadece kitap okuyacakları yerler değil, ders çalışma odaları, yeteneklerini keşfedebilecekleri resim, vr, ahşap atölyesi gibi atölyelerin yanı sıra 1928 yılından bu yana Afyonkarahisar’ın yerel gazetelerinden oluşan alanlar da mevcut.
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Yusuf Altın, Afyon Postası’na özel konuşarak şunları aktardı:
Haftanın 7 günü açık
“1971 yılından beri Dumlupınar Mahallesi’ndeki kütüphanemiz faaliyetlerine devam etmekteydi. Ancak gelişen teknoloji, şartlar ve okuyucunun istekleri doğrultusunda ulaşılabilirlik imkanları açısından değerlendirilerek yeni bir kütüphane ihtiyacı doğdu. Bakanlığımızın yaptığı çalışmalarda, içinde bulunduğumuz mekan Yavuz Sultan Selim’e ait bir vakıf arazisi. Bakanlığımızın imkanları ve diğer desteklerle birlikte kütüphaneyi yapmış bulunuyoruz.
“Haftanın 7 günü, sabah 09.00 ile 21.00 saatleri arasında okuyucunun hizmetine sunuluyor. İnşallah, üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için Afyon Valimizin talimatları doğrultusunda saatleri uzatarak hizmet vermeye devam edeceğiz.”
Kütüphane Müdürü Abdullah Aytekin de kütüphanenin geçmiş tarihinden bahsederek şöyle konuştu:
Kütüphanenin tarihi 1473 yılına dayanıyor
“Kütüphanenin mazisi 1473 yılına dayanıyor. Fatih’in sadrazamlarından Gedik Ahmet Paşa, savaşlar sonrasında Afyon’a yolu düşüyor, burada uzun süre kalıyor ve 200 tane kitabı kütüphaneye veriyor. O gündür bugündür İl Halk Kütüphanesi olarak hizmet veriyor.”
Yerel gazeteler geçmişe ışık tutuyor
“Çoğu ilde bulunmayan, bayağı iddialı olduğumuz bir bölümümüz var. Günlük gazetelerin derlendiği bir bölüm mevcut. 1928 yılı Harf İnkılabı’ndan bu yana Afyon’da çıkan yerel gazetelerin bulunduğu bir arşivimiz var. Bu arşiv, geçmişimize ışık tutuyor. Bir yazar diyor ki: "Yeni yetişen zekâları kitaplarla beslemeyen milletler yok olmaya mahkûmdur."