Afyonkarahisar’da geçtiğimiz yıl Şubat ayında yapımına başlanan 86 Milyon 618 bin TL’lik 50+25 üniteli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin ikinci katında “kalıp hatası” yapıldı. Hata nedeniyle binanın ikinci katındaki perde beton kısmı yamulmuş durumda. 

“Bariz bir şekilde kalıp hatası var”

Konuyla ilgili Afyonkarahisar İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bayram Sinan Millik’ten görüş aldık. Millik burada çok net bir şekilde kalıp hatası olduğunu söyledi. Millik’in açıklaması şöyle: “Orada bariz bir şekilde kalıp hatası var. Tam dikliği kontrol edilmemiş. Bu hatadan sonra hatalar devam etmiş. Bu hatadan sonra binaya bir kat daha çıkılmış. Burada denetim yapan kim bilmiyorum? Sağlık Müdürlüğü mü yoksa Çevre Şehircilik mi yaptı bunu bilmiyorum. Yapı denetim yoktur bu işlerde. Şantiye şefinin görevinin başında olması lazım. Ki böyle bir imalata devam edilmesin. Bakıldığı zaman ikinci katta dışa doğru açılma var. Daha sonra üçüncü katta düzlenip tekrar içeri doğru kırılma yaşanıyor sonra da dördüncü kat çıkılıyor.”

“Sadece hasarlı kısmı kaldırmak çözüm getirmez”

Buranın deprem anında riskli olduğuna dikkat çeken Millik, “Burada perdenin ekseni kaymış durumda. Orada işlevini tam olarak yerine getirmeyecektir. Maalesef bir deprem anında burası riskli konumda. Sadece hasarlı kısmı kaldırmak çözüm getirmez. Projeyi tekrar değerlendirip performansa sokup o bölgede bir güçlendirme mi yapılacak yoksa yıkılıp tekrar mı yapılacak? Bunu performans sonucunda karar vermek gerekir. Ama bariz bir şekilde imalat hatası var. Sıvayla kapatılır muhtemelen, ama burada sadece hatanın yüzeyi örtülür, ama hatayı ortadan kaldırmaz.”

Afyon’da pazara giden çocuk isyan etti: “Bir tane muz 60 TL olmuş, ekonomi ölmüş” Afyon’da pazara giden çocuk isyan etti: “Bir tane muz 60 TL olmuş, ekonomi ölmüş”

Perde betonun dikliği bozulduğu anda imalat durmalıydı

Burada hatanın yapıldığı anda imalatın durdurulması ve betonun tekrar dökülmesi gerektiğini altını çizen Millik, ”Şantiye şefi burada ilk hatada yani ikinci kattaki perde betonun dikliği bozulduğu anda imalatı durdurması ve o katın betonunun tekrar dökülmesi gerekirdi. Burada imalat devam edilmiş. Üçüncü kat ve dördüncü kat çıkılmış. Burada baştan sona ustasından şantiye şefine müteahhidinden kontrolörüne herkes zincirleme yoluyla bundan sorumlu” dedi. 

Whatsapp Image 2024 12 03 At 14.45.56

“Denetimsizlik ve belgesizliğin getirdiği sonuç”

Bu durumu denetimsizik ve belgesizliğe bağlayan Millik, şunları ifade etti: “Mesleki Yeterlilik Kurumu diye bir kurum var, burada ustalar bu belgeye sahip olan ustalardan olmalı. Burada çalışanlarda bu sertifikanın olup olmadığı idare tarafından arandı mı? Müteahhit MYK belgeli usta mı çalıştırdı? Şantiye şefi tam zamanlı olarak orada mıydı? Saha mühendisleri orada mıydı? Burada gözle görülür bariz hata var. Bu hatanın üzerine iki kat daha çıkılmış. İmalata devam edilmiş. Bu perdelerde performansa dayalı güçlendirme yapılabilir ama bu ayağı sakat birine eline baston vererek koş demek gibi bir şey. Burası imalatı bitmemiş bir bina. Denetimsizlik ve belgesizliğin nelere yol açabileceğinin bir örneği olmuş burası”

Whatsapp Image 2024 12 03 At 14.45.57

450 günde bitecek denilmişti

İhaleyi alan Setyap İnşaat San. Ve Ticaret A.Ş.,  450 günde işi teslim edeceği taahhüdünde bulunmuştu. Bu taahhüt inşaatın olduğu noktadaki tabelada yer almaya devam ediyor. 

Muhabir: Nail Azbay'ın Özel Haberi