Haber Kurye'de yer alan haber şöyle: 

Jeotermal açısında zengin bir il olan Afyonkarahisar kaynaklarına bir yenisini daha ekledi. AFJET yaptığı çalışmalar ardından 900 metrelik kuyudan sıcak su çıkardı. Bu müjdeyi Afyonkarahisar Jeotermal Enerji Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, duyurdu. Ulutürk, “İlk defa sahamızda sıcaklık 128 derece, yaklaşık 3 bar basınçla en yüksek sıcaklık ve basınç değere ulaşan kuyuyu 900 metre derinlikten ulaştık. İnşallah farklı amaçlar için şirketimiz kullanacak. Bizim için önemli olan daha önce saha ilk tespit edildiğinde 1980’li yıllarda veya bizim yerli halkımızın özellikle Ömer-Gecek’te tarihsel olarak kullandığı alanın dışında sahamızın Sarayköy, İsmailköy tarafına doğru bir fay boyunca ilerlediğini ve büyüyerek geliştiğini gösteriyor” dedi.

Afyon’da Farklı yatırımlar için kullanılacak

Kuyudan çıkan suyun farklı projeler, yatırımlar ve sahayı genişleterek kullanılacağını belirten Ulutürk, “Özellikle Ege Graberinden sonra bizim geçiş noktası dediğimiz Afyonkarahisar’da en yüksek sıcaklık şuanda 128 dereceye ve bu sıcaklığın yüksek basınç değerlerine ulaşması hem maliyetleri azaltmış olacak. Bunun yanı sıra özellikle konut ısıtmasında, seracılık ısıtmasında kullandığımız kuyu sayısını düşürmüş olacağız. Bu hem ekonomiye hem de şirketimiz için daha az elektrik tüketimi ile minimum maliyetlerde bu işi yapmamıza neden olacak” diye konuştu.

Pompalı üretime uygun

Afyonkarahisar’da AFJET’in açtığı en derin, en sıcak ve basıncı en yüksek değere ulaşan bir kuyu açtıklarını ifade eden Ulutürk, “Şuanda 128 derecede bulduğumuz sıcak su sahası ve benim 2010 yılında doktora tezi sahamdı. Doktora sahamda yaptığım bütün ritaratür ve MTA’nın açtığı yaklaşık olarak 30-35’in üzerinde kuyulardan edindiğimiz bilgiler maksimum 110-114 derece sıcaklıktaydı. Ama o tabanda çıkan sıcaklık 110 dereceydi. Fakat bu kuyu derinlik olarak 900 metre hem pompalı üretime uygun ve sıcaklıklarında 128’den 130’a çıkacağını tahmin ediyorum. Çünkü kuyu daha ham biraz daha çalıştırılması gerekiyor” dedi.

Sıcaklık 130 dereceye çıkacak

Sıcaklığın 130 dereceye kadar çıkmasını beklediklerini vurgulayan AFJET Genel Müdürü Ulutürk; “En büyük özelliği yüksek basınçta olmasıdır. Kendi basıncı 3 bar basıncında akışa geçiyor. Biz bundan sonra sahamızı genişleterek daha ovaya doğru giderek yayılacağız. Eski tarafı da yani çok uzun zamandan bu yana kullanılan yaklaşık 1996 yılından buyana şirketin kullandığı eski kuyuları reenjeksiyon sahası ilan ettik. Burayı reenjeksiyon kullanacağız, bu yeni geliştirdiğimiz sahayı da inşallah elektrik üretimi, seracılık, konut ısıtması ve bunun yanında da diğer projelerimiz için kullanarak ekonomiye daha iyi şekilde kazandırmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Afyonkarahisar şanslı bir il 

Jeotermal bakımından Afyonkarahisar’ın şansları olduğuna dikkat çeken Ulutürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “AFJET’in kuyuları özellikle Batı Anadolu’da Aydın, Denizli, İzmir gibi yerlerde 3 bin 500 metre derinliklerdedir. Tabiki sıcaklıkları biraz daha fazladır. Bizim sahamızın özelliği 800-900 metre gibi derinlikten 128 dereceye ulaşabiliyoruz. Biz yaklaşık 3,5 aylık gibi kısa sürede 24 saat boyunca çalışarak bu sonuca ulaştık. İnşallah bundan sonra daha farklı özelliklerde ve sıcaklıklarda bu bekliyoruz. Çünkü bizim yaptığımız hidro jeokimyasal tesislerde bu sıcaklığın 130 ile 150 derece arasında olmasını bekliyoruz. Zaten 130 dereceye ulaştık. Dolayısıyla biraz daha sistemi tam sıcak noktasına ulaştığımızda 130 derecenin üzerinde alacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.