İlçede deneme ekimi 5 yıl önce iş insanı Cengiz Aşkın tarafından yapılan amarant bitkisi, kozmetik ve gıda sanayisinde kullanılıyor. Bölgedeki arazilerde ekilişi yaygınlaşan amarantın hasadı, yaprak ve tohum olarak yapılıyor. Aşkın, kendisinin ilçede 2020'de başlattığı amarant bitkisi ekiliş alanının yaygınlaştığını söyledi.
Amarant Bitkisini Ülke Genelinde Yaygınlaştırmak
Bir kozmetik firmasıyla 5 yıl boyunca amarant bitkisinin Afyonkarahisar'da ekilişi, hasadı ve işlenmesi noktasında iş birliği yaptıklarını aktaran Aşkın, "Afyonkarahisar dışında da amarant ekilişi yapılmaya başladı. Bu yıl tohum desteği verdiğimiz Konya ve Kayseri'de ekimi yapıldı. Oralarda da başarılı sonuçlar aldık. Amacımız amarant bitkisini ülke genelinde yaygınlaştırmak."dedi.
Kooperatifleşmek istiyorlar
Amarant ekimi yapan Ömer Çalışır da topladıkları yaprakların kurutularak, çayının yapıldığını, bölgede kooperatifleşmek istediklerini kaydetti.
Amarant Ne İşe Yarar?
Kırmızı, altın veya yeşil renkte olabilen amaranth tohumları, mevcut en besleyici tahıllardan biri olarak kabul edilir. Tahıllar ve baklagillere oranla daha fazla protein içerir ve aynı zamanda diyet lifi, magnezyum, demir, fosfor, potasyum ve özellikle kalsiyum açısından da zengindir.