Afyon Postası ekipleri, üniversite öğrencilerinin yaşadığı Erenler bölgesine giderek öğrenciler, esnaflar ve emlakçılarla görüştü. Her görüştüğümüz kişi, Erenler’deki öğrenci sayısının geçtiğimiz senelere göre çok azaldığını söyledi. Esnaflar, 7-8 bin civarındaki bir öğrencinin bu sene Erenler’de olmadığından dert yanıyor. Yaklaşık 700 dairenin boş olduğunu anlatan bölge sakinleri, kira fiyatlarının yüzde 40 oranında düştüğünü ifade etti. Erenler esnafı, bu durumun devam etmesi durumunda 2025 yılında pek çok esnafın işletmesine kilit vuracağını söyledi.

Ekran Resmi 2024 12 11 18.13.49

Vatandaşın çocuğunu okutma imkanı yok

Erenler esnaflarından Süleyman Sivri, bu konuyla ilgili konuşarak, ekonomiden dolayı vatandaşların çocuklarını üniversite eğitimi için gönderemediğini söyledi. Sivri’nin düşünceleri şöyle:

“Şu anda Türkiye’nin ekonomik durumu belli. Emeklinin aldığı maaş, çiftçinin kaldırdığı mahsul, besicinin kestirdiği yaptırdığı besi para etmiyor, vatandaşın çocuğunu okutma imkanı gün geçtikçe azalıyor. Tabii ki ev kiraları pahalı gözüküyor ama şu anda Türkiye genelinde en ucuz, uygun fiyat yine de Afyon’da. Sadece Erenler bölgesinde eşyalı ev diğer illerde eşyasını da herkes kendisi almasına rağmen buraların bir buçuk katı gibi rakamlar söyleniyor.”

Erenler’deki ıstırabı görsünler

“Memurları Erenler bölgesinde ev tutmamak için zorlayan birimler var. Burası da Türkiye Cumhuriyeti’nin bir mahallesidir. Burada yanlış şeyler oluyorsa devletin yetkililerini göreve çağırıyorum. Erenler şöyle böyle diye itham eden insanları nefretle kınıyorum. Herkes ekmeğinin peşinde. Kimse kimsenin ekmeğine el uzatmasın. Gelsinler buradaki ıstırabı görsünler. O kadar basit bir esnaflık, basit bir ev sahipliği olmuyor. Devletin yetkilileri destek vermesi gerekirken köstek olmaya çalışıyor.”

En az 7-8 bin öğrenci gelmedi

“Şu anda yüzde yirmi oranında evler boş. Daha önce memur vardı, memurların da çoğu merkeze çekildi. Tahminim 600-700 daire boş. Türkiye bir dar boğazdan geçiyor. İster istemez kimsenin çocuğunu okutma gücü yok. İkinci öğretim de kalkınca bayağı azaldı. Herkes okulunu donduruyor. Geçen yıla oranla en az duyduğum tahminlere göre 7-8 bin öğrencinin Erenler’e gelmediği gayet normal. İnsanların alım güçleri bitti. Vatandaş karnını zor doyuruyor, çocuğunu okutma gibi bir lüksü yok.”

Ekran Resmi 2024 12 11 18.14.28

Erenler bu sene en kötü zamanını yaşıyor

Erenler’de kuaförlük yapan Furkan Akçin isimli kuaför esnafı da en kötü zamanları geçirdiklerini söyleyerek şöyle konuştu:

“Erenler’de her seneyi arattıran bir boşluk oluşuyor. Erenler’de boşluk olmasına rağmen yine de direnmeye çalışıyoruz. 12.000 lira kira ödeyenler var. Öğrenci yurtta kalsa bile nasıl ödeyecek bu fiyatı? Erenler bu sene en kötü zamanını yaşıyor.”

Ekran Resmi 2024 12 11 18.14.59

Konya’ya göre Afyon’da kiracıların ve esnafın verdiği fiyatlar çok fazla

Erenler’de öğrencilik yapan bir kişi de sorunların ev sahiplerinden kaynaklandığını aktararak şöyle konuştu:

“Erenler’deki kira fiyatları değil de ev sahipleri konusunda biraz sıkıntı var. Ev sahipleri kiracıları biraz fazla sıkıyor. Esnafın verdiği fiyatlar da fahiş fiyat bence. Ben Konya’da yaşıyorum. Buradaki fiyatlar Konya’ya göre bayağı pahalı. Bu yıl kimsenin kira karşılayabilecek bir bütçesi yok. O yüzden genellikle herkes yurtlarda kalmaya çalışıyor. Yurtların boş olma sebebi de Afyon’a okumaya gelen öğrencilerin az olması belki de.”

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser: Döviz kurunun enflasyonun altında olması sorun! ATSO Başkanı Hüsnü Serteser: Döviz kurunun enflasyonun altında olması sorun!

Röportajın tamamı Youtube kanalımızda.

Muhabir: Aslı Çiçek