Afyonkarahisar'da güzellik merkezleri ile müşteriler arasında imzalanan hizmet sözleşmeleri, son dönemde tartışma konusu oldu. Özellikle hizmet almadan sözleşmeden caymak isteyen tüketicilerden ücret talep edilmesi şikayetleri artarken, Afyonkarahisar Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı bu konuda önemli kararlar alıyor.
"Tüketici Şikayetleri Hakem Heyetinde Çözülüyor"
Afyonkarahisar Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı'na, kentteki güzellik merkezlerinin hizmet satış sözleşmeleri ve cayma süreçleriyle ilgili çok sayıda şikayet başvurusu yapılıyor. Tüketiciler, hizmet almadan caymak istediklerinde güzellik merkezlerinin sözleşme bedelinin tamamını veya fesih bedeli adı altında yüksek miktarlar talep etmesinden yakınıyor.
"Cayma İsteyen Tüketicilerden Fesih Bedeli Talebi"
Tüketici E.K., imzaladığı bir güzellik merkezi sözleşmesinden hizmet almadan caymak istediğinde kendisinden 1650 lira fesih bedeli talep edildiğini belirterek yaşadığı mağduriyeti Hakem Heyetine taşıdı. E.K. şikayetinde, "Ben en başta caymak istedim. Bana cayılma olmadığını söylediler. Aksi takdirde avukata verilecek diyerek tehdit ettiler." ifadelerini kullandı.
Bir diğer tüketici Y.S. ise, bir güzellik merkezinden 12 bin liralık hizmet sözleşmesi imzaladıktan sonra maddi durumunun elverişsizleşmesi üzerine caymak istedi. Cayma talebinin kabul edilmemesi üzerine Hakem Heyetine başvuran Y.S., "Benden 1000 lira kapora aldılar. Bunun da geri iade edilmesini istiyorum." şeklinde şikayetini dile getirdi.
Hakem Heyeti: "Hizmet Yoksa Sözleşme Geçersiz"
Her iki tüketicinin başvurusunu değerlendiren İl Tüketici Hakem Heyeti, güzellik merkezlerinden yazılı savunma talep etti. İlgili sözleşmeleri inceleyen heyet, emsal niteliğinde bir karara imza atarak, hizmet alınmadan imzalanan sözleşmelerin geçerli olmadığını hükmetti. Kararda, güzellik merkezlerinin tüketicilerden ücret talep edemeyeceği, eğer ücret alınmışsa da iade edilmesi gerektiği belirtildi.
TÜKODER'den Tüketicilere Uyarı ve Çağrı
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Afyonkarahisar Şube Başkanı Şükrü Elbir, geçtiğimiz yıl Tüketici Hakem Heyeti toplantılarında 100'den fazla benzer şikayetle karşılaştıklarını açıkladı. Elbir, bu durumun sadece şikayet başvurusunda bulunan tüketicilerle sınırlı olmadığını, birçok vatandaşın benzer sorunlar yaşadığını ancak haklarını aramadığını ifade etti.
Elbir, güzellik merkezlerinin tüketicileri "sözleşme imzaladınız, cayma hakkınız yok" gibi ifadelerle ve avukat, icra tehditleriyle korkuttuğuna dikkat çekerek, "Satıcı firmadan, 'sözleşme imzaladınız, bu hizmeti alsanız da almasanız da cayma hakkınız yok', 'biz bu paranın tamamını alırız', 'sizi avukata veririz, icra ve avukatlık vasıtasıyla masrafları tahsil ederiz' şeklinde somut tehdit şeklinde dönüşler alıyorlar." dedi.
"Hukuken Bu Dayatma Mümkün Değil"
Şükrü Elbir, tüm güzellik merkezlerinin aynı olmadığını, dürüst çalışan işletmelerin de bulunduğunu vurgulayarak, hizmet vermeyen güzellik merkezlerinin para talep edemeyeceğinin altını çizdi. Elbir, "Firma, tüketiciyle 'sözleşme yaptım, imza aldım' diyerek bu sözleşme olduğu müddetçe benden hizmet alsanız da almasanız da bu ücreti bana ödeyeceksiniz diyemez. Bu dayatma hukukumuz açısından mümkün değildir." şeklinde konuştu.
Tüketicilere seslenen Elbir, "Tüketicilerin, hizmet almadan bu bedelin tamamını ödeyecek diye bir hükümlülüğü de yoktur. O yüzden tüketicilerimizin imzalanan hizmet sözleşmesi adı altında kendilerine gösterilen tehditlere boyun eğmesinler. Haklarını da muhakkak aramalarını öneriyoruz." çağrısında bulundu.