Vişne,Bulgarca ve Rusça’daki “vişna” sözcüğünden alıntı “her çeşit kiraz” manasındadır.

Latince ismi Prunus cerasus’dur.

Gülgiller familyasına mensuptur.

Afyon’da vişne diye yazılır,fişne diye okunur.

Aşna-fişnesi değil bizimkisi dilimiz öne dönüyor.Yoksa fişnemizin gizlisi saklısı yoktur.Dalından toplarken elimize kolumuza,yerken dudağımıza allığı bulaşır.

İhsaniye,Erkmen,Sultandağı vişnesi öne çıksa da şehrin bütün topraklarında yetiştirilebilir.

Kuraklığa ve soğuk kışa dayanıklı ağaçtır.

Ömrü 30-40 yıldır.3-4yaşında ilk meyvesini verir.Bol meyveli bir ağaçtır.

Vişne kuru,kumlu,kireçli toprakta yetişir. Kiraza benzer ancak yaprakları daha küçüktür.

Kısa veya uzun,ince saplı mayhoş kalbe benzeyen kırmızı meyvesi vardır.

Kütahya,katırlı,macar,montmorency,heimans rubin vişne çeşitleridir.

Katırlı vişne meyve suyu yapımında kullanılır.

Vişne ağacı sonbahar ve ilkbaharda dikilir.Sonbaharda dikilen vişne ilkbahara göre daha çabuk olgunlaşır.Ağaçların dibi çapalanır,havalandırılır.

Gübre verilir.İlaçlanır.Sulanır.

Aşılama yapılır.

Ziraatçiler vişneye kiraz,kiraza vişne aşılaması ile vişnab adı verilen yeni verimli bodur bir ağaç üretmişlerdir.Şeker oranı düşük mayhoş vişne ile şekeri yüksek kirazdan birbirini dengeleyen yeni ürün vişnab yakında pazarlarda alıcılarını bekleyecek.

Vişne ağacı mart ayında budanarak verimi artılır.

Budanmayan ağaç hızlı yaşlanır,ürünü azalır.

Ağacın üst dalları kesilir ki çatal atsın,kökü

güçlensin.Her dalından meyve versin.

Kuru budama,yeşil budama yapılır.

Vişne ağacı yetiştirmek hem zahmetli hem masraflıdır.İlkbaharda Afyon,beyaz çiçeklerini geyinmiş vişne ağaçlarıyla süslenir.

Dolu vurmaz,ayaz dalamazsa vişne meyvesinden dallarını kırar.Temmuz ortasında dayıbaşı denilen kadın veya erkekler “vişne toplamaya”

götürülmek üzere mahalle ve köylerden işçi toplarlar.İşçiler genellikle kadınlardır.Vişne bahçelerinde işçiler yevmiye usulü çalışırlar.

Toplanıp kasalanan vişneler bekletilmeden büyük firmaların komisyoncularına teslim edilir.Vişne tek fiattır.Komisyoncular vişneyi işleyecek olan firmalara teslim eder.

Vişnenin raf ömrü çok azdır.Kasalarda hemen ezilir,berelenir,suya çıkar.Pazardan alındığı gün tüketilirse iyi olur.

Vişneden meyve suyu,şurup,dondurulmuş vişne,vişne şekerlemesi yapılır.Gıda,ilaç sanayinde kullanılır.

Türkiye vişne ihracatının %25’ini Afyon karşılar.Afyon vişnesi dünyaca ünlüdür.

İhraç edilen vişneler dondurulmuş gida olarak kışın da tüketilmektedir.

Afyon sofralarında vişnenin özel bir yeri vardır.

Vişne hoşafı ile mercimekli bükme iyi gider.

Çukur sahanlarda buz gibi vişne hoşafı yanında ıscak bükme dikkatli yenilmezse yakı eder.Yakı böyle ağzından küf gibi bişey kokması,mide rahatsızlığıdır.

Vişneli kaymaklı ekmek kadayıfı ki rengi şahane tadı efsanedir.Hele ki arasında veya üstünde Afyon Kaymağı damaklarda,gözlerde lezzet şöleni yaratır.

Vişne suyu yaz kış yapılır.Hazır meyve sularından lezzetli olur.Afyon’da vişne ağacı çok olduğundan ya dalından toplanır yada satın alınıp derindonduruculara paketlenip konulur.Bir kilo sapı ayıklanmış vişne 2lt su,iki su bardağı şeker,tarçın çubuğu,karanfil ile kaynatılır.Köpüğü alınır.Duruma göre azar azar su ilave edilir.Kıpkırmızı nefis bir ev yapımı meyve suyu elde edilir.

İçine buz atılarak veya soğutularak kısa sürede tüketilir.

Vişne suyu maden suyu ile karıştırıp içilirse zengin minerallare demir,kalsiyum,C,K vitaminleri de eklenmiş olur.

Vişneli zeytinyağlı yaprak sarma yapılır.

Vişne güneşte kurutulur.Tadı bitter çikolataya benzer.Çerez gibi yenilir.

Vişne kurusundan kışın hoşaf yapılır.

Vişne reçeli yapılır.Tadı rengi yebeni diye ünner adamı.Her Afyonlu çocuğun hafızasında yağ çalınmış ekmeğinin üzerine sürülmüş vişne reçeli hatırası vardır.

Vişne ve kiraz çekirdekleri ısıya dayanıklı kumaşların içine doldurulup yastık yapımında kullanılır.Bu yastıklar 3-5 dakika mikro dalgada ısıtılır.3-5 saat soğumadan kulunçlara,bacaklara,sırta ve boyuna konulup ısıtılabilir.

Vişne yastıkları soğutulup buz torbası niyetine kullanılabilir.Vişne ve kiraz çekirdeklerinin ısıyı hapsetme özellikleri vardır.

Vişne pestili yapılır.Hoşafı yapılan vişnelerin posası ilistirden geçirilir.Kaynatılır suyu buharlaştırılır.Blendarla iyice pürüzsüz hale getirilip.Tepsilere yağlı kağıt üzerine incecik serilir.Bekletilir.Kuruyunca makasla kesilip şekil verilir.İstenirse kurutulmadan önce fındık,ceviz,fıstık atılır.Pastalarda kullanılır.Elde atıştırmalık olarak yenilir.

Vişneli dondurma hem rengi hem tadı nefistir.

Vişne suyu potasyum ilacı ile birlikte içildiğinde etkisini artırır.

Vişne suyu ile içilen demir hapı daha etkilidir.

Bişey daha anlatcedim,aklıma geldi

8-10 yaşında filanım.Köyden 2 km ötede Baldanlıya kağnıyla gitmiştik.Burası içinde derenin meyve bahçelerinin,tarlaların olduğu yemyeşil bir yerdi.Kulube vardı.Dedem bazen orada yatarmış.Bağı bahçeyi beklemek için.

Irahmetlik dedem,ninem kağnı zamanı olmasa da bizim için öküzü koşarlardı.

Dedemin vişne ağaçları vardı.Boyumuza denk ağaçlara tırmanır,dalından güneşte ısınmış vişneleri yer,çekirdeğini en uzağa tükürme yarışı yapardık.Ninem “Datlı guzularım yen yen de çok yemenn.Amandiyen amel oluverisiniz.”diye ünnerdi.Haklıydı.Garnımız ağrırdı.Ağacın altında beklerdi.Sanki düşsek dutabilcek bizi…

Dedem birbirine yakın iki vişne ağacını tutar bütün gücüyle sallar.

Torunlar bakın hele bi gökden gan yağmuru yağıyo derdi.Elimiz yüzümüz ezilen vişnelerin su damlalarıyla kan revan içindeymişsiyiz gibi kıpkırmızı olurdu.

Vişneyi dalından yemenin tadına,gan yağmuruna dutulmanın keyfine doyum olmaz.

Vişne Afyon için önemli bir geçim kaynağıdır.Üretim yapan çiftçiler desteklenmelidir.Üreticileri tatmin edici teşvikler verilmelidir.

Üretimin çok olduğu yerde bereket olur.

Vişne çürüğü renginde yanaklarımızla mutlulukla gülümsediğimiz günlerde,

yeni yazılarda görüşmek üzere…