Afyon lezzetli hamurişleri cennetidir.
Mahalle fırınında ev ekmeği ettiğimizde kösülürüz.Iscak ekmek dolu tekneyle eve vardığımızda çayınan yeyiverem, yorgunluğumuzu alsın diye gara tepsiynen daş bükmesi ederiz.
Tarifini verende sokağa çıkma yasaklarında ede,evinizdeki horanteynen yersiniz.
İçindekiler:
1 kg un
1 Ekşi maya
1 kg haşlanmış rendelenmiş patetes
100 gr eritilmiş kıkırdak
Tuz karabiber pulbiber
Yarım bağ madünüs
1 ad.ince doğranmış soğan
200 gr tereyağlı haşgeş ezmesi
Yapılışı:
Un,maya,tuz,şeker,yarım kilo haşlanmış patetesi sıcak suyla gözgöz oluncaya kadar yoğurun.Hamurun üzerini örtün.Isıcağın annecinde bisaat gelmesini bekleyin.Hamur mayalanagorken boş durmen,içini hazırlen.Haşlanmış patates,ince gıyım madünüs,soğan ve eritilip yağı süzülmüş kıkırdağı tuz,karabiber,pulbiber atıp iyice karıştırın.
Hamur gelince bezelere ayırın.Senitte bezenin altını unleyin.Elinizle yuvarlekcene açın.Açtığınız hamurun ortasına patetesli harcı serin.Boşta galan hamurun biyakasını öbür yakanın üstüne bükün.Daş bükmesinin boyu el gada büyükcene olur.
Yağlanmış tepsiye sıraleyin.Üzerini bol haşgeşli yağınan yağlen.Isıtılmış 200derece fırında bişirin.Fırını açıp gapayip durmazseniz bir saate galmaz,bişer.Afiyet olsun.
Zor günlerden geçmeyoz,ülkecek tam göbeğine düştük.İllet zengin,mölüz demeyo duttuğunu deviriyo.
Derdi veren Allah dermanını da vercek elbet diye umutla bekleyoz.
Covid pozitif aile ferdimizin,sağlıklı temaslıları olarak,ondört gün karantinaya alınmazsak eğer evlerimizde azda olsa güvendeyiz.
Ağzımızın tadından tutda aldığımız nefese,canımıza kasdeden bu virüse karşı direnebilmemiz için bağışıklığımızı dengeli beslenerek güçlendirmeliyiz.
Covid gececi mi,gündüzcü mü,hafta içi mi,hafta sonu mu işbaşı yapıyo?Biz onun gaygısına düşmeyelim.Her saat kendimize iyi bakıp koruyalım.
Allah vücüt sağlığı vesin.