“Başkan Zeybek’i bu konuda kim yanlış yönlendiriyor” başlığı ile Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde bulunan Gastronomi Birimi’nin yöneticilerini eleştirmiştim. 

UNESCO’ya verdiğimiz 6 taahhütten bahsedip, bu taahhütlerin hiç birinin yerine getirilmediğini, bununla birlikte Başkan Zeybek’in yanlış yönlendirildiğini bu köşeden kaleme almıştım.

Bu yazıya göz atmak isteyenler buraya tıklayarak söz konusu yazıyı okuyabilir. 

Yazının yayımlandığı günün akşamında Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar aradı. 

Gastronomi Birimi’nin faaliyetlerini bizimle paylaşmak istediklerini söyleyerek bizi belediyeye davet etti. 

Genel Yayın Yönetmenimiz Kemal Baykara ile davete icabet ettik. 

Bizi İhsan Bey ve Gastronomi Birimi’nin başında bulunan Proje Koordinasyon ve Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu Fatih Bıyıklı karşıladı. 

AFYON LOKUMUNUN TESCİL SÜRECİ

Burada biraz sohbet ettikten sonra İhsan Bey, “Afyon Lokumu’nun Coğrafi İşaret Tescilini aldık, basın olarak ilk kez sizinle paylaşıyoruz” diyerek bize güzel bir haber verdi. 

Belediye adına bu işlemleri takip eden Melek Hanım’da oradaydı. 

Süreç hakkında biraz detay verdi. 

Afyon Lokumu adına 3 yıl önce başvuru sürecinin başlatıldığını, zaman içinde pürüzler çıktığını, bunların giderildiğini, 16 Aralık itibariyle tescil işleminin tamamlandığını anlattı. 

Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. 

Aldığımız bu haberi bizde Afyon Postası’ndan tüm okuyucularımızla paylaştık. 

Biraz sohbet ettikten sonra birimin çalışmalarını yürüttüğü odaya geçtik. 

İhsan Bey ile Fatih Bey bize bugüne kadar yapılan çalışmaları ve bundan sonra yapılması düşünülen çalışmaların akıbetlerini bir sunum ile bizlerle paylaştılar.

Bir saati aşkın süren toplantımızda bize aktarılan bilgilerden bazılarını not aldım. 

Tarihe not düşmek adına yorum katmadan aldığım notları aktarıyorum:

GÖRÜŞMEDEN ÇIKAN BAŞLIKLAR

-UNESCO noktasında Adana ile finalde yarıştık. Adana’yı geçmemizin en önemli sebebi sahip olduğumuz coğrafi işaretlerdi. Bugün Afyon Lokumumuz tescillendi. Belediye olarak 32 ürünümüz için başvuru yaptık. 3 yıl içinde 99 ürünümüzü tescillemeyi planlıyoruz.  

-Hatıra para çalışmamız var. Bunun için darphaneye başvuru yaptık. 

-Balıkesir, Konya, Bursa illerine UNESCO başvuruları için fahri danışmanlık hizmeti veriyoruz. Diyarbakır’da yakında bize gelecek. Onlarada yardımcı olacağız. 

-UNESCO bizi takdir ediyor.

-Gastronomi Evi’nin yüzde 98’i tamam. Pandemi olduğu için bekletiyoruz. 

-Bükmeyi Burger King gibi zincir bir ürün haline getirmek istiyoruz. 

-UNESCO’ya verdiğimiz 6 taahhütümüzden 4’ü 2021’in ilk yarısında bitecek. Bunlar şöyle: Paralel ve Sınırları Aşan Tarifler projesi, Gastronomi Müzesi projesi, Yeşil Enerji projesi, Gastronomi Kongresi projesi. 

-Belediye başkanları, valiler, milletvekillerinden sonra büyükelçilere yönelik bir lezzet paketi çalışmamız olacak. 

-2 tane golf aracı alıyoruz. Gastronomi Sokağı projemizi hayata geçirip 3 kilometrelik bir rota oluşturacağız. Bu araçlarla gelen misafirler belirlenen güzergahları keşfedebilecek. 

-Gastronomi Festivalimiz pandemi nedeniyle iptal oldu. Gelecek sene yapacağız inşallah. Belediye ve valilik birlikte 750 bin liralık bütçe ortaya koydu. Bu bütçeyi artırmaya çalışıyoruz. 

KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sohbet esnasında bize aktarılanlardan çıkardığımız notlar bunlar. 

Benim eleştirdiğim husus verilen taahhütlerin akıbetleriydi. 

2021 yılının ilk yarısında bu taahhütlerin büyük bir kısmının tamamlanacağı bize söylendi.

Hep birlikte söylenenlerin hayata geçip geçmediğini izleyeceğiz. 

Söylenenler söylendiği zamanda yapılırsa takdir ve teşekkür etmesini bileceğimiz gibi, verilen sözler havada kalırsa bunun takibinide yapacağımızı belirtmek isterim.  

Ne duyduysak sizlerle paylaşmaya çalıştım.

Bugün yorum yapmayacağım.

Takdiri kamuoyuna bırakacağım.

Konuya hassas davranıp bizi belediyeye davet ederek çalışmalar hakkında bilgi veren İhsan Bey’e, Fatih Bey’e, birimde emeği bulunan Ahmet, Hamza ve Ramazan Beylere, Melek ve Zakire Hanımlara, ismini bilmediğimiz, unuttuğumuz emekçi arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.