Afyon’da börek,yalnızca unlu mamül değildir.İçinde un yoksa da börektir.

Fırına tepsi içinde giriyorsa sebze,Afyon’da börektir.

Ağzıaçık elde,ağızda dağılan nefis bir börektir.

Meşhur bükme inaneğe sanatsal börektir.

Bol yağlı kara tepsi böreği zati tadına doyulmaz bir börektir.

Badılcan böreği 

Gabak böreği

Patatis böreği

Unsuz yapılır.Adı börektir.

Badılcan Böreği kendileri pek medyatiktir.

Sunumu,lezzeti,tadıyla Afyon’a has börektir.Aslı guru patlıcandan yapılır.

Ağustos’un onbeşi Temmuz’un son haftası morun her tonu,ecicik tombik yerli badılcanlar köylülerden seçilerek kilolarca alınır.Badılcanı eline aldığında sertse çekirdekli,yumuşağısa eyisidir.Tek tek seçilen badılcanlar verevine incecik gıyılır.

Tuzlu suda garası çıkarılır.Öğlen ıscağında güneş dependen vururken,dambeşe veya balkona birbirine değdirmeden dizilir.

Beyazcene akşama kadar gurutulur.Bir hafta günletilir.Yağmurlu havada serilmez, badılcanlar gararır.Bunca emek,gışın sufraya goncek Badılcan Böreği,Nohutlu Badılcan Musakkası,Badılcanlı Köttü yemeği içindir.Badılcan Böreği,guru badılcanların böttürülüp yarısı pişik,yarısı çiğden kıymalı,soğanlı,madünüslü,domatesli ve sarımsaklı harcın yumurteynen garıştırılmasından yapılan tepsi yemeğidir.

Biber içine doğranmaz.Üzeri domates,biber ile süslenir.Taze badılcanlar kızartılıp aynı şekilde yapılır.Ancak gurusunun tadına erişemez.

Gabak Böreği yemeği için uzun eşi gabaklar güneşte gurutulur.Börttülür.Kıymalı,kuru domatesli,kuru acı biberli bol kuru madünüslü iç harcı hazırlanır.Kurular önden sıcak suda bekletilir.Tepsi yağlanır alta kabaklar dizilir.Ortaya kıymalı iç harç üste tekrar kabaklar serilir.Yumurtalar sütle çırpılır,baharatlanır üzerine dökülüp,

biber,domatesle süslenir fırınlanır.Tam bir börektir aslında.Taze gabaktan çok lezzetli olmayabilir.Daha ekşimsi olur ve sulanır.

Patatis Böreği

Bilinen bütün patetes yemeklerine fark atcek gada lezzetlidir.Tepsinin dibi ev ekmeğiyle sıyrılır.Çarşı ekmeğinin arasına guyulup yenilir.Yörüğüsen de şepite dürülür.

Bir kere Afyon Patetesi ile yapılır.Sarı tatlı patetesler yuvarlak şekilde serçe parmak inceliğinde doğranır.Yıkanır.Baharatlanır.

Arasına bol kıyma,soğan,biber,domates,

maydonoz kavrulup biber ve domates salçası atılarak kavrulur.Az sulu bırakılır.Yağlı tepsinin altına bigıdım kızartılmış patetesler dizilir.Ortaya kıymalı harcın bir kısmı üzerine tekrar patatesler dizilir.En üste kalan kıymalı harç ve suyu dökülür.Süslenir.Üzeri kızarana kadar sıcak fırında pişirilir.Kat kat börek işte…

Yağlı Gara Tepsi Böreği var ki düğünlerde edilir.

Kıymalı,peynirli,ıspanaklı müthiş bir lezzetdir.Evveli düğün yemeğinin arasında goca meydan sufrasının ortasına tepsisiynen gonur,gıyısından bölünerek yenirmiş.

Afyon’un yerlileri çok ederler bu böreği.Eskiden donyağı katılırdı ama ağır gelmezdi.Onca yağın içinde dokanmayan kendini yediren bir börektir.

Hamuru teknede yoğrulur.

Un,tuz,su,yumurta,ekşi yoğurt bazen de maden suyu katılır.Bilinen börek hamuru işte.Ustalık Afyon’lu güzel hanımların maharetli ellerinde.Dinlenmiş bezeleri öyle bir açarlar ki incecik,oklavada tül gibi ırleyip tepsiye dizerler.Yağcı bi yakadan eritilmiş yağla yağ serpiştiri arasına,katlar yapışmasın. Kıymalı,peynirli,çiğ ıspanaklı artık iç harç neyse bolca konulur.Üzerine tekrar incecik yağlanmış yufkalar örtülür.En üstteki yufkada tek bir yırtık olmaz.Düğünlerdeki börek bütündür.Şimdilerde dilimlenir.Üzerine bolca yağ dökülür.Tepsiler başlarda mahalle fırınında pişirilir.

Saç Böreği köylerde pek edilir.Fırında yapılmaz.Pişmiş yufkaya şepit denir.Şepitler yağlı tepsiye arası yağlanarak dizilir.Arasına otlu,peynirli,patetesli çiğden harcı serilir.Üzerine tekrar şepitler kat kat örtülür.Sacın üzerinde elde usul usul çevirerek pişirilir.Aynı boyda başka tepsiye çevrilerek altı üstü iyice kızartılır.Tetik yemektir.

Ağzıaçık da börektir.Kat kat hamuru vardır.Kıymalı ve peynirli yapılır.Nokta.

İç harcına içme sodası ve yumurta katılır.Kıvamında haşgeşli yapılanı lezzetlidir.Haşgeşsiz ağzıaçık yavandır.

    

Afyonlu’nun damarlarında haşgeşinen mercimek dolanır.Dersek hiç abartmeyiz.

Afyon Bükmesi bir paragrafa,iki satıra,bir yazının arasına sığıştırılamaz.

Milföyden bükme yapılmaz!

Haşgeşsiz bükme heç olmaz!

Afyon’da Bükme decen,bi durcen!!!

      Afyon’da adı börek olan yemekler,nesilden nesile aslını koruyarak aktarılması gereken bir kültürdür.

Eski Türkçe katlamak,kıvırmak manasındaki “Bürmek”sözcüğü zaman içinde “Börek”olmuştur.Ucundan bölünerek,elde bürülerek,çatalda dürülerek yenilen yemeklere börek ismi verilmesi isabetlidir.

Afyon geleneksel yemekleri yeniden yorumlanamayacak kadar kusursuz lezzete sahiptir.

Ağzımızın tadı her daim bal börek olsun,ömrü billah bozulmasın.