banner16

banner142

banner15

banner143

14.10.2021, 10:17 4205

ADI BÖREK

Afyon’da börek,yalnızca unlu mamül değildir.İçinde un yoksa da börektir.

Fırına tepsi içinde giriyorsa sebze,Afyon’da börektir.

Ağzıaçık elde,ağızda dağılan nefis bir börektir.

Meşhur bükme inaneğe sanatsal börektir.

Bol yağlı kara tepsi böreği zati tadına doyulmaz bir börektir.

Badılcan böreği 

Gabak böreği

Patatis böreği

Unsuz yapılır.Adı börektir.

Badılcan Böreği kendileri pek medyatiktir.

Sunumu,lezzeti,tadıyla Afyon’a has börektir.Aslı guru patlıcandan yapılır.

Ağustos’un onbeşi Temmuz’un son haftası morun her tonu,ecicik tombik yerli badılcanlar köylülerden seçilerek kilolarca alınır.Badılcanı eline aldığında sertse çekirdekli,yumuşağısa eyisidir.Tek tek seçilen badılcanlar verevine incecik gıyılır.

Tuzlu suda garası çıkarılır.Öğlen ıscağında güneş dependen vururken,dambeşe veya balkona birbirine değdirmeden dizilir.

Beyazcene akşama kadar gurutulur.Bir hafta günletilir.Yağmurlu havada serilmez, badılcanlar gararır.Bunca emek,gışın sufraya goncek Badılcan Böreği,Nohutlu Badılcan Musakkası,Badılcanlı Köttü yemeği içindir.Badılcan Böreği,guru badılcanların böttürülüp yarısı pişik,yarısı çiğden kıymalı,soğanlı,madünüslü,domatesli ve sarımsaklı harcın yumurteynen garıştırılmasından yapılan tepsi yemeğidir.

Biber içine doğranmaz.Üzeri domates,biber ile süslenir.Taze badılcanlar kızartılıp aynı şekilde yapılır.Ancak gurusunun tadına erişemez.

Gabak Böreği yemeği için uzun eşi gabaklar güneşte gurutulur.Börttülür.Kıymalı,kuru domatesli,kuru acı biberli bol kuru madünüslü iç harcı hazırlanır.Kurular önden sıcak suda bekletilir.Tepsi yağlanır alta kabaklar dizilir.Ortaya kıymalı iç harç üste tekrar kabaklar serilir.Yumurtalar sütle çırpılır,baharatlanır üzerine dökülüp,

biber,domatesle süslenir fırınlanır.Tam bir börektir aslında.Taze gabaktan çok lezzetli olmayabilir.Daha ekşimsi olur ve sulanır.

Patatis Böreği

Bilinen bütün patetes yemeklerine fark atcek gada lezzetlidir.Tepsinin dibi ev ekmeğiyle sıyrılır.Çarşı ekmeğinin arasına guyulup yenilir.Yörüğüsen de şepite dürülür.

Bir kere Afyon Patetesi ile yapılır.Sarı tatlı patetesler yuvarlak şekilde serçe parmak inceliğinde doğranır.Yıkanır.Baharatlanır.

Arasına bol kıyma,soğan,biber,domates,

maydonoz kavrulup biber ve domates salçası atılarak kavrulur.Az sulu bırakılır.Yağlı tepsinin altına bigıdım kızartılmış patetesler dizilir.Ortaya kıymalı harcın bir kısmı üzerine tekrar patatesler dizilir.En üste kalan kıymalı harç ve suyu dökülür.Süslenir.Üzeri kızarana kadar sıcak fırında pişirilir.Kat kat börek işte…

Yağlı Gara Tepsi Böreği var ki düğünlerde edilir.

Kıymalı,peynirli,ıspanaklı müthiş bir lezzetdir.Evveli düğün yemeğinin arasında goca meydan sufrasının ortasına tepsisiynen gonur,gıyısından bölünerek yenirmiş.

Afyon’un yerlileri çok ederler bu böreği.Eskiden donyağı katılırdı ama ağır gelmezdi.Onca yağın içinde dokanmayan kendini yediren bir börektir.

Hamuru teknede yoğrulur.

Un,tuz,su,yumurta,ekşi yoğurt bazen de maden suyu katılır.Bilinen börek hamuru işte.Ustalık Afyon’lu güzel hanımların maharetli ellerinde.Dinlenmiş bezeleri öyle bir açarlar ki incecik,oklavada tül gibi ırleyip tepsiye dizerler.Yağcı bi yakadan eritilmiş yağla yağ serpiştiri arasına,katlar yapışmasın. Kıymalı,peynirli,çiğ ıspanaklı artık iç harç neyse bolca konulur.Üzerine tekrar incecik yağlanmış yufkalar örtülür.En üstteki yufkada tek bir yırtık olmaz.Düğünlerdeki börek bütündür.Şimdilerde dilimlenir.Üzerine bolca yağ dökülür.Tepsiler başlarda mahalle fırınında pişirilir.

Saç Böreği köylerde pek edilir.Fırında yapılmaz.Pişmiş yufkaya şepit denir.Şepitler yağlı tepsiye arası yağlanarak dizilir.Arasına otlu,peynirli,patetesli çiğden harcı serilir.Üzerine tekrar şepitler kat kat örtülür.Sacın üzerinde elde usul usul çevirerek pişirilir.Aynı boyda başka tepsiye çevrilerek altı üstü iyice kızartılır.Tetik yemektir.

Ağzıaçık da börektir.Kat kat hamuru vardır.Kıymalı ve peynirli yapılır.Nokta.

İç harcına içme sodası ve yumurta katılır.Kıvamında haşgeşli yapılanı lezzetlidir.Haşgeşsiz ağzıaçık yavandır.

    

Afyonlu’nun damarlarında haşgeşinen mercimek dolanır.Dersek hiç abartmeyiz.

Afyon Bükmesi bir paragrafa,iki satıra,bir yazının arasına sığıştırılamaz.

Milföyden bükme yapılmaz!

Haşgeşsiz bükme heç olmaz!

Afyon’da Bükme decen,bi durcen!!!

      Afyon’da adı börek olan yemekler,nesilden nesile aslını koruyarak aktarılması gereken bir kültürdür.

Eski Türkçe katlamak,kıvırmak manasındaki “Bürmek”sözcüğü zaman içinde “Börek”olmuştur.Ucundan bölünerek,elde bürülerek,çatalda dürülerek yenilen yemeklere börek ismi verilmesi isabetlidir.

Afyon geleneksel yemekleri yeniden yorumlanamayacak kadar kusursuz lezzete sahiptir.

Ağzımızın tadı her daim bal börek olsun,ömrü billah bozulmasın.

Yorumlar (11)
Sezen 2 ay önce
Güzel hanım eline yüreğine sağlık börek sözünün burmak veya bürmekten geldiğini hiç düşünmeden bulunca yiyip bitirdik !
Tunç 2 ay önce
Fatma hanımın yazılarını özledik çok farklı tarzda yazıyor yemek tariflerini okurken Türk kültürünün derinlerinliklerini de öğreniyoruz eline sağlık yine çok güzel bir yazı kaleme almışsınız
Berkay 2 ay önce
Fatma hanım bu hafta ne yazacak diye merak etmeyen sanıyorum kimse yok Afyon geleneklerini yemeklerini böyle güzel başka kim anlatabilirki eline sağlık
Alperen 2 ay önce
Türk kadını maharetli elleriyle yemek kültürümüzü geliştirdi ve dünyanın en önemli mutfakları arasında yer aldık
İBRAHİM MUMCU 2 ay önce
BRAVO BİZİM KIZ.HAZIR BÜKMELER MİLFÖY HAMURUNDAN YAPILIYO GİBİ EV BÜKMESİNE HİÇ BENZEMİYOR.YAZILARININ AFYONUMUZU ÇOK GÜZEL ANLATIYOR.HERGÜN YAZ OKURUM.ELİNE SAĞLIK
Hüsnüye çengel 2 ay önce
Fırına girene börek deyoz valla.Çok keyifle okudum Fatoş Hanım Kızım.Tebrikler
Necati Yenice 2 ay önce
Badılcan böreği ve patetes böreğini kışın annem çok yapar.doğru kuru badılcandan güzel olur.yazılarınız harika.Başınız sağolsun çok üzüldük.Mekanı cennet olsun
Meral 2 ay önce
Fatma Hanım tarifleri detaylı verseydiniz tek eleştirim bu.Twiterda da şiveli tarif paylaşıyorsunuz ya çok tatlısınız.:) Başınız Sağolsun canım
NURİYE SERGİCİ 2 ay önce
BÜKME İÇİN AYRI YAZI İSTİYORUZ.TARİFİNİ YAZARSANIZ SEVİNİRİZ.ALKIŞLIYORUM BASİT BİR YEMEK YAZISI OKURUM SANMIŞTIM ÇOK AKICI KEYİFLİ BİR YAZI OKUDUM.TARZINIZ FARKINI ORTAYA KOYUYOR.REKLAMINIZ YAPILMALI BENCE.TESADÜF GÖRÜYORUZ.
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
Namaz Vakti 04 Aralık 2021
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 15 39
2. Konyaspor 14 26
3. Hatayspor 14 26
4. Fenerbahçe 14 24
5. Alanyaspor 15 24
6. Başakşehir 14 22
7. Karagümrük 14 22
8. Galatasaray 14 22
9. Beşiktaş 15 21
10. Adana Demirspor 15 20
11. Sivasspor 15 19
12. Antalyaspor 14 18
13. Gaziantep FK 14 18
14. Altay 14 17
15. Giresunspor 14 16
16. Kayserispor 14 16
17. Öznur Kablo Yeni Malatya 14 13
18. Göztepe 14 11
19. Kasımpaşa 15 11
20. Rizespor 14 10
Takımlar O P
1. Erzurumspor 13 28
2. Ümraniye 13 27
3. Ankaragücü 14 27
4. Eyüpspor 14 27
5. Bandırmaspor 14 25
6. İstanbulspor 14 20
7. Tuzlaspor 12 20
8. Kocaelispor 13 20
9. Gençlerbirliği 14 20
10. Samsunspor 13 19
11. Adanaspor 14 18
12. Menemenspor 13 17
13. Boluspor 13 16
14. Denizlispor 13 15
15. Bursaspor 13 14
16. Manisa FK 14 14
17. Ankara Keçiörengücü 13 13
18. Altınordu 14 13
19. Balıkesirspor 13 7
Takımlar O P
1. Chelsea 15 33
2. Man City 14 32
3. Liverpool 14 31
4. West Ham 15 27
5. Arsenal 14 23
6. Tottenham 13 22
7. M. United 14 21
8. Wolverhampton 14 21
9. Brighton 14 19
10. Leicester City 14 19
11. Crystal Palace 14 16
12. Brentford 14 16
13. Aston Villa 14 16
14. Everton 14 15
15. Leeds United 14 15
16. Southampton 14 15
17. Watford 14 13
18. Burnley 13 10
19. Norwich City 14 10
20. Newcastle 14 7
Takımlar O P
1. Real Madrid 15 36
2. Atletico Madrid 14 29
3. Real Sociedad 15 29
4. Sevilla 14 28
5. Real Betis 15 27
6. Rayo Vallecano 15 24
7. Barcelona 14 23
8. Athletic Bilbao 15 20
9. Espanyol 15 20
10. Osasuna 15 20
11. Valencia 15 19
12. Villarreal 14 16
13. Celta de Vigo 15 16
14. Mallorca 15 16
15. Granada 15 15
16. Deportivo Alaves 15 14
17. Elche 15 12
18. Cádiz 15 12
19. Getafe 15 10
20. Levante 15 7
Günün Karikatürü Tümü
banner136